Drtivé srovnání: Mladí a staří. Kolik kdo zaplatil za covid

05.05.2021 10:26

Že covid-19 nedopadá na všechny věkové skupiny stejně, je už dlouho známým faktem. Ovšem Charles L. Hooper, prezident poradenské firmy působící ve farmaceutické oblasti, a americký ekonom David R. Henderson na stránkách deníku Wall Street Journal odhalili, o kolik vlastně mladí přišli a kolik získali staří. Za 7,5 hodiny zaplatili mladí 2,2 milionu korun. Staří získali díky ochranným opatřením 65 dní. A cenu skoro nenesou.

Drtivé srovnání: Mladí a staří. Kolik kdo zaplatil za covid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Autoři soudí, že je třeba se poučit o tom, jaké chyby zákonodárci udělali a co se měli naučit. Tedy hlavně to, co dnes víme, že virus útočí především na staré a zranitelné. „Politici v kostce selhali v pochopení svého nepřítele,“ píší.

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí

Už data z minulého jara by při rozumném uvažování podle autorů přinesla dva poznatky. Tedy, že výnosy z ochrany starých a zranitelných převažují nad náklady. Ale také že náklady na ochranu mladých a zdravých převyšují nad výnosy. Hooper a Henderson berou dohromady jak dobrovolná individuální opatření, tak vynucená, jako lockdowny. A jako hlavní výhodu berou snížení počtu úmrtí na covid-19.

Jak na různé věkové skupiny covid dopadá, pak počítají přes pravděpodobnost úmrtí při infekci. „Světová průměrná pravděpodobnost úmrtí při infekci SARS-CoV-2 je přibližně 0,23 %. Průměrná úmrtnost v USA je vyšší, pravděpodobně 0,3–0,4 %, protože Američané jsou starší a nemocnější, než je světový průměr,“ uvádějí. Ovšem v tomto průměru se skrývá jedno důležité číslo. Že riziko úmrtí roste exponenciálně s věkem a 85letý má až dvoutisíckrát větší šanci na covid zemřít než 18letý. Jak autoři uvádějí, tento rozdíl existuje hlavně kvůli komorbiditám, které se s věkem kupí.

Že je covid pro starší ročníky smrtelnější, koneckonců odhalují i česká data.

Přehled úmrtí osob s onemocněním COVID-19 dle KHS podle věkových skupin a pohlaví
Zdroj: Přehledy KHS

Američané dle dat z Univerzity v Berkeley měli i s opatřeními riziko nákazy 35 %. Autoři dle svých výpočtů usuzují, že z opatření těží disproporčně staří. „Uvažujme nad dvěma extrémy, nad 18letým a 85letým občanem. Když 18letý umře, ztratí v průměru 61,2 roku života, což je hodně. Ale pravděpodobnost, že při infekci umře, je malinká, přibližně 0,004 %. Takže předpokládaná délka ztraceného života je 0,004 % krát 35 % krát 61,2 roku, což dává 0,0009 roku. To je jen 7,5 hodiny,“ uvádí Hooper a Henderson a dodávají, že vše, co si mladí Američané za rok s covidem zažili, všechna opatření, jim zachránili 7,5 hodiny života.

U 85letého je situace jiná. Ten při úmrtí ztrácí 6,4 roku. Jeho pravděpodobnost úmrtí je mnohem vyšší, asi 8 %, uvádí autoři. Po vynásobení ztrácí 65 dní. „Výhody ochranných opatření jsou 210krát větší pro starého,“ usuzuje Hooper a Henderson.

Následně vyjmenovávají, o co všechno občané přicházejí, tedy snížení kvality vzdělávání, snížení ekonomické aktivity, naopak zvýšené riziko závislosti na návykových látkách, sebevražd, osamění, pokles kontaktů s rodinou a blízkými, odložení detekce nádorových onemocnění a očkování dětí, zvýšený stres, snížení mezd, zákazy cestování a omezení volnočasových aktivit, nemluvě o snížených možnostech tvořit nové vztahy a nová přátelství.

Jak spočítali jiní vědci, američtí studenti kvůli covidu přijdou o 6 % svého celoživotního příjmu. Což při mediánovém celoživotním příjmu 1,7 milionu dolarů znamená $ 102 000 na jednoho studenta (2,2 milionu korun). A tato ztráta dopadá hlavně na mladé. Ti, kteří už pobírají důchod, tuto ztrátu nenesou.

Ve zjednodušené matematice tohoto příkladu se pak autoři ptají: „Dali byste 102 000 dolarů, abyste žili o 7,5 hodiny déle? Který osmnáctiletý si cení hodinu svého života na 13 600 dolarů (293 tisíc korun)?“ Dodávají, že penzista náklady skoro nenese, ale z ochranných opatření získává de facto 65 dní.

Z tohoto modelu jim vychází, že mladí do ochrany investovat neměli, protože se jim nevyplatí. „Práce, škola, sporty a sdružování mělo pokračovat, možná s nějakými minoritními úpravami,“ soudí Hooper s Hendersonem. Naopak 85letý by podle tohoto modelu měl do ochrany investovat co nejvíce.

„SARS-CoV-2 neútočí férově a bere staré jako snadný cíl. Kdyby vládní činitelé nepříteli porozuměli, nastavili by rozdílné zacházení s mladými a starými. Politici by prosazovali cílená opatření a své úsilí by napnuli k ochraně nejzranitelnějších 11 % populace a osvobodili by tak 89 % zbývajících Američanů od zbytečné zátěže.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…