Drtivé vydání Lidových novin: Sobotka nebude rád

20.10.2016 7:20

O návštěvě dalajlámy a především o „ponížení Česka“ kvůli vymezení ústavních špiček vůči setkání členů vlády s tímto tibetským duchovním vůdcem se rozepsaly dnešní Lidové noviny. Ty patří do portfolia ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) za setkání s dalajlámou pochválil a dostal se tak do opětovného sporu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Drtivé vydání Lidových novin: Sobotka nebude rád
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Poté, co se ministr kultury Daniel Herman sešel s dalajlámou, prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka a předsedové obou komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (ČSSD) zareagovali prohlášením, v němž uvedli, že uznávají svrchovanost a územní celistvost Číny. Podle Lidových novin je neobvyklé, že prohlášení zveřejnil rovnou Pražský hrad, nikoliv ministerstvo zahraničních věcí. Podle zdroje, jenž je listu blízký, přicházely z Hradu ještě před setkáním nervózní dotazy na detaily návštěvy. 

A tak se samozřejmě objevily spekulace, že na vytvoření stanoviska Hradu někdo v úterý zatlačil. Prezident i Úřad vlády se totiž v poslední době snaží o utužení vztahů s Pekingem prostřednictvím miliardových kontraktů mezi českými a čínskými investory. 

Anketa

Věříte Andreji Babišovi jeho obdiv k dalajlámovi?

hlasovalo: 6121 lidí

Český rozhlas včera uvedl, že prohlášení se objevilo poté, co Hrad navštívila čínská velvyslankyně, LN se zase doslechly, že nápad na usnesení vznikl na Úřadu vlády – a to od státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy a lobbisty česko-čínských vztahů Jaroslava Tvrdíka. To, že skutečně byl pod tlakem, potvrdil Herman i v rozhovoru pro Lidové noviny. 

Chybu za zveřejněním prohlášení vidí i političtí experti, píší Lidové noviny. A to především v souvislosti se Sobotkovými prohlášeními po prohraných krajských a senátních volbách. Tehdy uvedl, že je třeba nasměrovat stranu k novým, mladším a vzdělaným voličům. 

„Jde o zcela nepochopitelnou věc. Čekal bych takové vyjádření od pana Štěcha nebo Zemana, ale od Bohuslava Sobotky a Jana Hamáčka nikoliv. I z reakcí, které vnímám kolem sebe, je vidět, jak moc sociální demokracie skrze tyto lídry zklamala voliče, kteří stranu v krajských volbách volili nebo kteří o ČSSD uvažovali pro příští parlamentní volby. V tomto směru je to od Bohuslava Sobotky nepochopitelný krok,“ zkritizoval premiéra za jeho prohlášení o česko-čínských vztazích brněnský politolog Stanislav Balík. 

To, že prohlášení Sobotkovi uškodí, si ostatně myslí i jeho kolega z Olomouce Pavel Šaradín. „První praktický krok udělal úplně opačným směrem,“ zmínil mimo jiné.

Své k prohlášení uvedl pro Lidové noviny také uvažující kandidát na prezidenta Michal Horáček. Podle jeho slov jej způsob, jakým se čtveřice politiků distancovala od dalajlámy, zabolel jako občana. 

„Prostudoval jsem důkladně dokument, který se jmenuje bezpečnostní strategie České republiky z let 2003, 2013 i 2015. V žádném z těchto dokumentů není ani slovem zmíněno, že by Česká republika měla mít strategické partnerské vazby s Čínou. Ani slovo. Stejně tak preambule, kterou to vždy doprovází pan premiér, nic takového nezmiňuje. Příjezd Jeho Svatosti dalajlámy je návštěva člověka, který není politickým, ale kulturním vůdcem Tibetu. Nikdy nezastával, že by měl být Tibet novým státem, a tím by se porušila územní integrita Čínské lidové republiky. Dalajláma je kulturním vůdcem, a proto je případné a vhodné, aby byl přijat právě českým ministrem kultury,“ uvedl k tomu Horáček. Prohlášení bylo dle jeho názoru lokajským textem, který zohledňuje zájmy jiné mocnosti. Zároveň si myslí, že vyjádření bylo naprosto nadmíru a nikdo ho nevyžadoval. 

„Považuji to za výraz nesebevědomí. Nesouhlasím s tím a myslím, že máme na víc,“ dodal.

Lidové noviny však následně také přináší seznam byznysmenů, kteří mají zájem na dobrých česko-čínských vztazích. Kromě Petra Kellnera, Jaromíra Soukupa, Martina Nejedlého či Jaroslava Tvrdíka zmiňují také blízkého přítele premiéra Bohuslava Sobotky Radka Pokorného, jenž poskytuje právní služby čínské skupině CEFC. Jméno Radka Pokorného pak skloňoval i druhý Babišův deník, MF Dnes.

„Já jsem s tím neměl nic společného. Žádného dalajlámu jsem vůbec neřešil. O tom prohlášení jsem se dozvěděl tak jako všichni ostatní ze stránek Pražského hradu,“ vyjádřil se však Pokorný pro MF Dnes ke spekulacím, že by mohl přispět ke vzniku prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …