Drtivý úder? Taková drzost. Generál Randák pohovořil o Mirku Topolánkovi a mocných

13.11.2017 7:10

Bývalý šéf rozvědky Karel Randák pohovořil v dnešních Lidových novinách o éře premiéra Mirka Topolánka i kauze Monte Argentario. Podle jeho slov byl lobbista Marek Dalík hlavou systému, což mu umožnil právě Mirek Topolánek.

Drtivý úder? Taková drzost. Generál Randák pohovořil o Mirku Topolánkovi a mocných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Randák, jenž musel vedení rozvědky opustit právě za Topolánkovy vlády, se domnívá, že v éře vlády Mirka Topolánka došlo k takovému propojení byznysu, politiky a justičních orgánů, že to některým lidem fakticky zaručovalo, že nebudou postižitelní. A byl to právě on, Randák, kdo distribuoval fotografie z proslulé dovolené v Monte Argentariu. 

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí

Kritiku vlády Mirka Topolánka tak Randák nepovažuje jen za politický výkřik. „Za dobu svého působení v nejrůznějších funkcích si nepamatuji vládu více spojovanou s klientelismem, než byla vláda Mirka Topolánka. To mohu říct celkem zodpovědně. Stačí si projít jména, která v té vládě byla. Miroslavem Kalouskem na postu ministra financí počínaje, přes Alexandra Vondru na místě ministra pro evropské záležitosti, Aleše Řebíčka na místě ministra dopravy až po Tomáše Julínka na ministerstvu zdravotnictví. To byla éra nejhrubšího klientelismu,“ sdělil Randák. 

To, že však nikdo další z Topolánkovy vlády nebyl obviněn z korupce, svědčí podle něj o tom, že tu existoval systém zaručující lidem beztrestnost. „Opoziční smlouva umožnila, že se politika propojila s byznysem. To znamená model: ‚Dobrá, my vám budeme tolerovat vládu a vy nám umožníte, aby pan XY byl generálním ředitelem ČEZ, České pošty nebo Českých drah.‘ Následně se na to díky lobbistům nabalila sféra orgánů činných v trestním řízení,“ sdělil Randák v rozhovoru. 

Za drzost pak považuje to, že si Marek Dalík řekl o úplatky jako v kauze pandurů. „Dovedu si představit, že to spoustu lidí napadne, když víte, že máte vliv na premiéra, který vám půjde na ruku. Ale že by to někdo realizoval s takovou drzostí jako Marek Dalík, to byla neuvěřitelná věc. I když bych byl lačný po těch penězích, nedovedu si představit, že by mi moje povaha umožnila si na nějakém sezení říct o úplatek stylem: ‚Já vám to zařídím, když mi dáte 500 milionů,‘“ zmínil Randák. 

Závěrem pak Randák zmínil skutečnost, že opravdu nemá důkazy, že by si Topolánek během svého premiérování přišel na nějaké peníze. „Ale nepochybně právě proto, že byl premiérem, si byl vědom jednoho: až jako premiér skončí, tak se o něj postará někdo, komu jako premiér pomohl. Podobně jako Stanislav Gross, který si dokázal velmi dobře zlegalizovat příjmy smlouvou s Tomášem Chrenkem. A jestli Topolánkovi pomohl Daniel Křetínský, Martin Roman nebo Daniel Beneš je už na nějakou širší rešerši,“ uzavřel Randák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…