Druhá světová válka se může zopakovat, varoval v ČT historik

06.05.2016 19:08

Blíží se 71. výročí konce druhé světové války. Historik Petr Koura při této příležitosti popsal, jak se chovali mladíci a dívky v českém protektorátu během války. A nejen to. Varoval všechny, kteří si myslí, že by se druhá světová válka už nemohla opakovat. Naopak, mnohé dnešní signály považuje za velmi varující. Tak např. lidé dnes stále častěji útočí na demokracii jako systém a nechodí k volbám.

Druhá světová válka se může zopakovat, varoval v ČT historik
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Historik Petr Koura v pondělním Interview ČT24 promluvil o mýtech, které obestírají druhou světovou válku. Poukázal např. na chování mládeže za války. Nesmíme si prý myslet, že mladí buď jen kolaborovali s nacisty, nebo umírali v odboji. To by nebyla pravda. „Mladí lidé se vyjadřovali výstředním oblečením, dlouhými vlasy a dalšími prvky proti nacistické ideologii. Pokud šel mladý člověk ve výstředním oblečení po ulici, mohl být zatčen a přinucen, aby se převlékl do jiného oblečení. Někdy to mohlo mít i drsnější průběh,“ popsal host.

V samotném Německu prý nacisté zasahovali proti mladým mnohem tvrději, protože šlo o lidi, kteří mají vládnout světu. Češi byli určeni jen na práci, a pokud pro Říši pracovali, tak jim bylo umožněno, aby se bavili, jak chtějí. Nacističtí pohlaváři považovali za své selhání, když např. němečtí mladíci a dívky holdovali swingu. Trestáni za to byli i rodiče.

Pár slov padlo i k Juliu Fučíkovi. „Pro mě je to fascinující postava, protože Reportáž psaná na oprátce vzniká přímo v cele, ale zároveň je zajímavá tím, jak byla následně dezinterpretována,“ podotkl. Nadaný literát prý rozehrál velkou hru s gestapem, ale prohrál. I to svědčí o tom, že období protektorátu je velmi temným obdobím našich moderních dějin, přesněji řečeno, tím nejtemnějším.

Využívá se totiž masivních poprav k děšení lidí v takové míře, aby pak lidé šli na náměstí a veřejně zdravili nacistickým pozdravem. „Ti lidé se za to samozřejmě styděli,“ doplnil historik. Úplně jinou postavou je Emanuel Moravec, který stál čestnou stráž u rakve T. G. Masaryka, ale po Mnichovu se vědomě přiklonil k nacistům a sloužil jim ze všech sil.

Ohrožují nás útoky na demokracii a okrajové války

A lze se ze druhé světové války v něčem poučit? Podle Koury určitě. Měli bychom se učit odolávat myšlenkám ne nepodobným tezím Adolfa Hitlera. „Nejsem přesvědčen, že by druhá světová válka byla konfliktem, který je za námi a nikdy se nemůže opakovat,“ varoval.

Dnešní situace mu do určité míry 30. léta dvacátého století. Tehdy se útočilo na demokracii jako na slabý režim. Dnes je to tu znovu. Lidé přestávají chodit volit, stejně jako před desítkami let. „A samozřejmě tu máme i válečné konflikty na kraji Evropy. Obě světové války začaly okrajovými evropskými konflikty. Takže pro mě je ta situace docela alarmující,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…