Druhé kolo jednání mezi separatisty a zástupci kyjevské vlády má proběhnout. Neví se ale kdy

25.12.2014 11:42

Výsledky včerejšího jednání kontaktní skupiny o urovnání ukrajinské krize jsou stále zahaleny tajemstvím. Účastníci se shodují v tom, že jednání bylo obtížné. Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí pouze sdělil, že informace o jednání budou zveřejněny později. Zda druhé kolo, které bylo původně plánováno na pátek, se v tomto termínu také uskuteční, je zatím nejisté.

Druhé kolo jednání mezi separatisty a zástupci kyjevské vlády má proběhnout. Neví se ale kdy
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Nicméně druhé kolo by proběhnout mělo, uvedla agentura ČTK s odvoláním na slova vůdce proruských radikálů Alexandra Zacharčenka, která pronesl v Doněcku. O datu druhého kola se ale nezmínil.

Středeční jednání v běloruském Minsku trvalo přes pět hodin a podle shodného názoru účastníků bylo obtížné. Očekává se, že kontaktní skupina potvrdí příměří na Donbasu platné od 9. prosince a dojedná výměnu zajatců a stažení těžkých zbraní z linie fronty.

Jednání zprostředkovává švýcarská diplomatka

Doněcké separatisty na jednání zastupuje jejich zplnomocněnec Denis Pušilin, luhanské Vladislav Dějněgo. Rusko na minské rozhovory delegovalo svého velvyslance v Kyjevě Michaila Zurabova, Kyjev bývalého prezidenta Leonida Kučmu. Jednání znepřátelených stran zprostředkuje za Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Dzmitryj Mirončyk dnes v Minsku místní agentuře Belta řekl, že informace o dosavadním průběhu jednání budou zveřejněny později. Zda se druhé kolo jednání uskuteční v pátek, jak bylo původně plánováno, mluvčí neupřesnil. Podle běloruských zdrojů ještě ve středu večer všichni členové kontaktní skupiny z běloruské metropole odjeli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…