Druhé kolo voleb prezidenta Francie láká v Praze méně voličů

07.05.2017 19:43

Na francouzské velvyslanectví v Praze přicházejí ve druhém kole prezidentských voleb spíše jednotlivci. První kolo přitom provázel velký zájem voličů, ve frontách museli čekat na vhození svého hlasu i dvě hodiny. Na místě to zjistila zpravodajka ČTK, podle které byla atmosféra na Velkopřevorském náměstí po většinu dne klidná.

Druhé kolo voleb prezidenta Francie láká v Praze méně voličů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlasovací lístky pro druhé kolo prezidentských voleb ve Francii

Do uzavření volebních místností zbývají zhruba dvě a půl hodiny.

Kratší fronta se před ambasádou vytvořila zhruba hodinu před polednem, zbytek dne bylo prostranství před budovou spíše prázdné. O situaci před velvyslanectvím informuje i samotný úřad na Twitteru. „Nečekejte na poslední chvíli, přijďte volit,“ vyzval po 16:00 voliče.

Podle České televize odvolilo v Praze do dvou hodin po poledni přes 1 000 lidí, což je skoro 50 procent voličů v Česku. V prvním kole se na ambasádě registrovalo 2 500 francouzských občanů, volit přišlo zhruba 1 400 lidí. Přes 500 z nich, tedy téměř 40 procent, podpořilo Emmanuela Macrona. Na druhém místě skončil bývalý francouzský premiér François Fillon, třetí se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová u Francouzů v Česku v prvním kole propadla, skončila pátá s výraznou ztrátou na první dvojici.

Účast ve druhém kole francouzských prezidentských voleb dosáhla dnes v 17:00 65,3 procenta. Je to o čtyři procentní body méně než v prvním kole. Před 14 dny byla účast ve stejnou dobu 69,4 procenta. Podle francouzských médií se tak mnoho zklamaných voličů rozhodlo vyhnout hlasování. První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Očekává se, že už bude jasně známo jméno vítěze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…