Druhé trojstranné jednání o příští vládě začalo. Bělobrádek doufá ve shodu

02.12.2013 19:09

Ve sněmovně v podvečer začala druhá trojstranná schůzka ČSSD, ANO a lidovců. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se při příchodu na ni nechal slyšet, že v programu zatím není trojstranná shoda na ničem. Doufá však v posun. Místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec věří, že jednání, i přes zdrženlivá mediální stanoviska lidovců, budou pokračovat.

Druhé trojstranné jednání o příští vládě začalo. Bělobrádek doufá ve shodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

"My jsme se dohodli na tom, že tato trojkoalice bude sestavena. Ta dohoda byla podle mého názoru uzavřena tím, že jsme podpořili své funkcionáře do čela sněmovny," řekl novinářům Chovanec, který prý nevidí důvod, aby se nejednalo dál. Vyjádřil také přesvědčení, že KDU-ČSL není pátým kolem u vozu kvůli tomu, že se v uplynulých týdnech scházely především týmy ČSSD a hnutí ANO. "Já doufám, že ten pocit nemají, nebo že ho rozptýlíme," uvedl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Poněkud střízlivější byl Bělobrádek. "Bohužel v té programové části je shoda na nula věcech, takže doufám, že tam se posuneme v tom smyslu, jakým způsobem budou dál pokračovat vyjednávání programových věcí v tom trojstranném formátu, protože nám to trochu vázne, a to nás trochu znervózňuje," prohlásil. Lidovci již dopředu avizovali, že by na dnešní schůzce rádi hovořili o pojistce proti přehlasování v dolní komoře.

Sociální demokraté budou o pojistce jednat, bude-li "smysluplná". Největší parlamentní strana je podle Chovance připravena hovořit i o dalších tématech, která dnes KDU-ČSL nadnese, diskuzi o obsazení vládních postů ale nečeká. "Dneska bychom měli říct, kde jsou problémy v programu, jestli vůbec má cenu pokračovat na té programové bázi, křesla přijdou na pořad dne, až ta smlouva bude hotová," uvedl.

Chovanec: Bělobrádkova nepřítomnost jednání nezkomplikuje

Trojice stran by se také mohla dotknout změn v lidoveckém vyjednávacím týmu, kde na téměř dva týdny Bělobrádka, který odjede do USA, nahradí senátor Stanislav Juránek. Plánovaná absence Bělobrádka dnes překvapila šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. "No mně se to taky moc nelíbilo, když jsme 14 dní čekali kvůli problémům v sociální demokracii. To je dlouhodobě připravovaná, několik měsíců, stáž od ministerstva zahraničních věcí Spojených států a přišlo by mi nefér to rušit na poslední chvíli," komentoval situaci Bělobrádek.

Podle Chovance by bylo lepší, kdyby šla zahraniční cesta předsedy lidovců zrušit. Je to ale prý na něm. Nemyslí si, že Bělobrádkova nepřítomnost prodlouží nebo zkomplikuje vyjednávání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…