Druhý den přebírá Kliniku exekutor, poslední squatteři se drží na střeše. Na Miladě tehdy vydrželi čtyři dny, fandí jim kolegové

11.01.2019 14:22

REPORTÁŽ Jak to vypadá na pražské Klinice den po zahájení avizované exekuce?

Druhý den přebírá Kliniku exekutor, poslední squatteři se drží na střeše. Na Miladě tehdy vydrželi čtyři dny, fandí jim kolegové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivisté na střeše Kliniky

„Stát nemá rád alternativu, když vás nemá pod kontrolou. Když máte hypotéky a sedíte v kanceláři, jste ovladatelní,“ zaslechl jsem v tramvaji cestou na Kliniku rozhovor dvou zjevných příznivců autonomního sociálního centra, mladíka a dívky, která kolem Kliniky prý dělá něco souvisejícího s PR.

Při příchodu na Kliniku je už ale jasné, že jejich sen o alternativní formě existence uprostřed žižkovské zástavby skončil.

Areál kliniky je uzavřen. V prostoru probíhají vyklízecí a stavební práce. Objekt je hlídaný policisty (včetně těch v civilu) a soukromou bezpečnostní agenturou.

VIDEO: VYKLÍZENÍ KLINIKY DEN POTÉ

Hrstka skalních „klinikářů“ se krčí stejně jako včera na střeše objektu v improvizovaném přístřešku. Krušné počasí jim nic nedaruje. Ostatně vede i k otázkám, co dělali v noci, kdy teploty měly podle předpovědí klesat až k mínus šesti stupňům Celsia.

Po pravé straně areálu sousedícího s parkem probíhá menší happening. Příznivci Kliniky se v mrazu zahřívají horkými nápoji.

Hraje hudba. Několika zúčastněných se ptám, jestli do objektu již podruhé dorazil avizovaný exekutor a kdo se v něm nachází. „Nevím, přišel jsem právě teď, nevím, co se tam dělo,“ odvětí mi mladík. Jistá vývojem situace si není ani dávka pokuřující v hloučku.

Exekutor ovšem dorazil v pátek na Kliniku již v 9 ráno v doprovodu ochranky, jak informovala média. Odpor byl spíše symbolický. Skupinka aktivistů vytáhla před budovu piano a začala hrát.

VIDEO: VYKLÍZENÍ KLINIKY, PRVNÍ DEN EXEKUCE

Po desáté dopoledne to už vypadá jinak. Skupina alternativců v parku prohání psy. Osazenstvo občas zamává skupince bránící autonomní sociální centrum na střeše Kliniky.  

„Na Miladě tehdy vydrželi čtyři dny,“ zaslechnu od dvojice postávající za mnou s odkazem na známý squat Milada v Praze Libni poblíž vysokoškolských kolejí 17. listopadu, který byl definitivně vyklizen roku 2012. 

Sázky na výdrž skupinky odvážlivců se ale nepřijímají.

„Co na to říkáte,“ ptám se jedné ženy postaršího věku v ulici nad Klinikou, ze které je dobře vidět, co se v areálu dole děje. Pokrčí rameny. O tom, co se v objektu a na pozemku prostoru patřícímu SŽDC děje, mluvit nechce.

Nic pěkného si o skalních klinikářích kempujících v mrazivém počasí v improvizovaném přístřešku na střeše objektu nemyslí soudě dle jejich rozhovoru ani dvojice hlídkujících policistů.

Oficiálním důvodem k vyklizení objektu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově jsou deklarované plány jejího vlastníka SŽDC budovu rekonstruovat.

Jako důvod se udávalo rovněž i to, jak byl objekt kolaudován. Aktivisté nicméně ve své obraně uváděli, že záměr na rekonstrukci byl pouze deklarovaný a že k ní fakticky nedojde.

Spor příznivců kliniky a SŽDC dospěl až k Ústavnímu soudu, který loni v listopadu rozhodl v neprospěch autonomního sociálního centra. Aktivisté objekt obsadili koncem roku 2014. Začali v ní pořádat různé akce, přednášky a workshopy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…