Druhý muž ČLK: Systém zdravotnictví se řítí do obrovského deficitu

16.10.2013 18:31

Viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek ve shodě se zdravotnickými odboráři tvrdí, že systému zdravotnictví hrozí kolaps koncem roku. A exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) prý proti tomu nic nedělal. Jeho nástupce Martin Holcát by se tak měl pokoušet i o nemožné a systém zachránit. Již dnes nedostatek peněz v systému podle Mrozka dopadá na pacienty. Jsou jim např. odkládány operační zákroky.

Druhý muž ČLK: Systém zdravotnictví se řítí do obrovského deficitu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Hostem středečních Impulsů Václava Moravce byl viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Odpovídal mimo jiné i na to, jak kritická situace dnes panuje v českých a moravských nemocnicích. „Obávám se, že momentálně se nedá mluvit o naději pro zdravotnictví, je otázka, kdo povede resort ministerstva zdravotnictví,“ poznamenal hned v úvodu pořadu host. Současná situace může podle jeho názoru vyústit v katastrofu zdravotnictví.

Stále prý hrozí kolaps

Česká lékařská komora vyhlásila petici za fungující české zdravotnictví. Prozatím ji podepsalo více než sto třicet tisíc lidí. Přechodná Rusnokova vláda se sice částečně snaží napravit situaci, ale podle viceprezidenta ČLK to nestačí. Půjčka pro VZP, o které se jedná, a navýšení plateb za státní pojištěnce podle Mrozka nestačí. Zásadně však nesouhlasí s tvrzením ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta, že situace není tak kritická a lékařské odbory jen straší. 

Trvá na tom, že systém zdravotnictví se řítí do obrovského deficitu, a proto hrozí problémy. Zásadně také odmítl tezi, že máme v Česku příliš mnoho lůžek pro akutní péči a naopak nedostatek lůžek na péči pro dlouhodobě nemocné. „Máme velký problém umístit v jednotlivých nemocnicích akutní případy. Rád bych viděl čísla, ze kterých vychází české pojišťovny, pokud říkají, že máme příliš mnoho akutních lůžek.

„Vyzývám ministra zdravotnictví, aby dělal maximum možného i nemožného, aby stabilizoval situaci v českém zdravotnictví.

Poplatky znamenají peníze navíc

Ve vysílání došlo také na téma zdravotnických poplatků, které podle prezidenta Miloše Zemana odporují Základní listině práv a svobod. Podle viceprezidenta ČLK regulační poplatky svou regulační funkci nesplňují, ale představují určitý zdroj peněz, a pokud politici většinu poplatků zruší, měli by podle Mrozka říci, jak do systému nalijí další peníze.

„My zkrátka upozorňujeme na to, že ten objem peněz na dnešní zdravotnictví přestává stačit a exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) neudělal nic pro to, aby to změnil,“ uvedl dále host. Kvůli tomu dochází např. k odsouvání operačních výkonů, schází kvalifikování lékaři na výjezdy k případům a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…