Druhý muž LN naráží na slova Bobošíkové o Babišovi: Bankrot je přirozený jev

27.09.2013 13:01

Každý rok v Česku žádá o bankrot na deset tisíc společností a živnostníků. Nejde ale o nic mimořádného ani zavrženíhodného. Jde jen o to, jak se bankrotuje, píše v Lidových novinách zástupce šéfredaktora Dalibor Martínek.

Druhý muž LN naráží na slova Bobošíkové o Babišovi: Bankrot je přirozený jev
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lidé vyjadřovali nespokojenost skandováním

Ve společnosti Vodafone se podle novináře schyluje k neméně dramatickému dění, jako tomu je na Ostravsku. Operátor se potýká s poklesem zisků a do vedení nastoupil nový šéf. Nejrychlejší cesta k lepšímu výsledku je podle Martínka pochopitelně osekání nákladů, čekat se dá i propouštění. Těžko říct, kolika zaměstnanců se to dotkne, jisté ale prý je, že o věhlasu ostravských horníků si mohou vybraní nešťastníci nechat jen zdát.

Martínek svým komentářem reaguje na debatu, kde "energická vůdkyně jistého politického uskupení" - Jana Bobošíková - řekla, že někdo, kdo má za sebou pád firmy, nemůže pomýšlet na post ministra financí. Politička narážela na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který má ambice zastávat právě tuto vysokou funkci.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Na bankrotu nic není

Bankrot firmy je prý ale přirozený jev. Firmy vznikají a zanikají, pro management nemusí jít o žádnou ostudu či osobní selhání, píše Martínek. Důležité ale je, jak se bankrotuje. Zda lidé dostanou výplaty, jestli je maximální množství závazků splaceno. "V Česku bohužel bývá obvyklé, že si majitel včas vyvede aktiva a firmu předá nějakému Ukrajinci. Bez postihu," upozorňuje zástupce šéfredaktora s tím, že to už se v oné debatě neřešilo.

S nadsázkou bere novinář i "chytrosti" politických stran o tom, že receptem na oživení ekonomiky jsou investice do infrastruktury. A to s ohledem k osobní zkušenosti jednoho podnikatele, který zakládal společnost s ručením omezeným a stát mu kladl velké množství administrativních překážek, po vyplnění mnoha formulářů musel na vyřízení čekat několik dní, několikrát byl odmítnut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…