Držitel Nobelovy ceny: Hrozí splasknutí světové bubliny. A kdo si přeje, aby rostly ceny ropy...

01.06.2015 10:21

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii a profesor na prestižní Yale University Robert Shiller soudí, že za růstem globálních akciových trhů nestojí žádná euforie, ale strach a obavy. Jak informuje internetový server Business Insider, své poznatky k současné situaci shrnul v rozhovoru pro německý deník Allgemaine Sonntagszeitung.

Držitel Nobelovy ceny: Hrozí splasknutí světové bubliny. A kdo si přeje, aby rostly ceny ropy...
Foto: Archiv
Popisek: Nobelova cena

„Boom akciových trhů bohužel není způsoben euforií, která by snad odrážela ideální stav ekonomiky. Já tento investiční boom označuji jako nový normální boom. Zahrnuje všechny standardní mechanismy, ale chybí ten základní pocit. Nejsme svědky žádného optimismu. Stávající boom na akciových trzích je poháněn jen strachem a obavami,“ řekl Shiller. Evropské a americké akcie zakončily v pátek na svém rekordním maximu. To se týkalo akcií na trzích v Londýně i ve Frankfurtu. Podle Shillera jsou evropské akcie, včetně těch německých, v porovnání s akciemi ve Spojených státech ještě stále ve fázi vývoje.

Celý text v angličtině je ZDE

„V tuto chvíli neexistuje příliš mnoho alternativ. Nacházíme se v období extrémně nízkých úrokových sazeb,“ komentuje Shiller. Business Insider připomíná, že úrokové sazby snížila na minimum Evropská centrální banka, která tak chtěla nastartovat skomírající ekonomiku eurozóny. Kritici tohoto opatření se však obávají, aby se vzhledem k tak dostupné hotovosti nezačaly vytvářet na trhu akcií a nemovitostí bubliny, které by mohly brzy „splasknout“. „To je dost dobře možné. Riziko vzniku takových bublin opravdu existuje. Za to ovšem Evropská centrální banka nemůže. Hlavním viníkem je spíš globální pesimismus,“ je přesvědčen nobelista Shiller.

Pokud by měl on sám v současné době investovat, učinil by tak v oblasti ropného průmyslu. „Je to obtížné, ale myslím, že doba uzrála na investici do ropy a růstu cen ropných produktů. Ceny jsou nyní skutečně nízké a lze se domnívat, že na tak nízké úrovni nezůstanou. Na to bych si byl ochoten i vsadit,“ řekl Shiller, který získal Nobelovu ceny za rok 2013 společně s dalšími dvěma americkými akademiky za výzkum na finančních trzích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …