Držitel Peroutkovy ceny: Kajínek a Zemanova patologická sedlina společnosti

12.05.2017 21:38

Komentátor Petr Honzejk se obsáhle vyjádřil k nápadu prezidenta Miloše Zemana udělit milost vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Ačkoli prý Miloš Zeman ukazuje, že si umí Ústavu vykládat poměrně svérázně, nemění to nic na tom, že má na udělení milosti prrávo, byť tím porušuje podmínky, které sám sobě uložil v pomyslné smlouvě s voliči. Proč se tedy Zeman přiklání na stranu vraha?

Držitel Peroutkovy ceny: Kajínek a Zemanova patologická sedlina společnosti
Foto: Archiv KPR
Popisek: Ivana Zemanová s Jiřím Kajínkem

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se zamyslel nad udělením milosti dvojnásobnému vrahovi Jiřího Kajínkovi prezidentem Milošem Zemanem. Zeman prý nejedná vždy zcela v souladu s Ústavou, když se chce ústavních soudců ptát, zda věta, že „prezident odvolá ministra“ opravdu znamená, že prezident odvolá ministra, ale to nic nemění na tom, že podle té samé Ústavy smí Zeman dát Kajínkovi milost. Je to jeho právo.

V komentáři pro Český rozhlas však Honzejk také připomíná, že prezident Zeman sám sebe dobrovolně omezil, když jako nový prezident řekl, že bude institutem milosti velmi šetřit a používat ho jen tehdy, když žadatel bude těžce nemocný. Je Kajínek těžce nemocný? Pokud ne, pak Zeman porušil pravidlo, které sám sobě uložil. Vedle toho prezident také pravil, že milost neudělí v případě, že žadatel spáchal zvlášť násilné trestné činy. Jestliže byl Kajínek odsouzen jako nájemný vrah a prezident je připraven udělit mu milost i přesto, pak poruší i svou druhou podmínku.

A proč to prezident dělá?

„Inu, nápovědou budiž načasování. Probíhá vládní krize, ve které si prezident nestojí nejlépe. Ublížil si ostudnou scénkou na Hradě, kdy premiérovi tykal a popoháněl ho holí, je pod tlakem zákonodárců kvůli prapodivnému zacházení s ústavou, demonstruje se proti němu v ulicích českých měst. A tak se možná hodilo předhodit veřejnosti sousto s názvem Milost pro Kajínka. Rázem se nemluví o ničem jiném, vládní krize je – z hlediska veřejného zájmu – na druhé koleji. Kreativci musí jásat: V oboru vypouštění politické mlhy je to skutečný majstrštyk,“ poznamenává Honzejk.

Celý komentář najdete zde

Nejeden občan nad Zemanovým tahem jásá jako nad odvážným krokrm proti systému. Takového občana asi moc netrápí, že během těch více než dvaceti let, co Kajínek sedí ve vězení, byl jeho případ přezkoumán a dosud nikdo nenašel důvod ke Kajínkovu propuštění. Až Zeman se odhodlává pustit vraha na svobodu.

„Máme prezidenta, který odpoledne nazve lidi, kteří proti němu pokojně demonstrují, patologickou sedlinou společnosti. A večer oznámí milost pro dvojnásobného nájemného vraha. Jeden by až řekl, že je na tom něco patologického. Doufejme aspoň, že je to individuální, a že nejde o symptom nevratných změn postihujících postupně celé Česko,“ uzavírá Honzejk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…