Drzost, vydírání a korupce, útočí Okamurův poslanec na Bakalu

04.04.2014 9:44

„Zaplatíme sociální a zdravotní pojištění a pak jedno tučné bakalovné,“ píše poslanec Úsvitu přímé demokracie Karel Fiedler. V textu reaguje na návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) na státní finanční pomoc při útlumu těžby na Dole Paskov. Na serveru ParlamentníListy.cz si také všímá marné naděje lidí z Bakalových bytů, že jim soukromý vlastník jejich byty nakonec skutečně prodá.

Drzost, vydírání a korupce, útočí Okamurův poslanec na Bakalu
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Ministr průmyslu a obchodu Mládek chce totiž navrhnout vládě, aby stát přispěl na odstupné pro horníky a útlum těžby na Dole Paskov částkou 1,1 miliardy korun, pokud společnost OKD prodlouží těžbu do konce roku 2016. „Musím se přiznat, že když jsem počátkem tohoto týdne uslyšel pana ministra vypustit z úst tuto větu, vzpěnila se ve mně (daňová) krev. Ano, chápu, že při návštěvě Moravskoslezského kraje je třeba lidem, kterým nad hlavou visí Damoklův meč v podobě vidiny brzké ztráty zaměstnání v OKD, dát nějakou naději, ale že to bude až taková hloupost, mne opravdu nenapadlo. Ostatně co jiného čekat od ministra, který živnostníky (co po státu nic nechtějí), nazývá příživníky...“ píše hned v úvodu poslanec Úsvitu za Moravskoslezský kraj Fiedler.

Poslanec ze severu Moravy pak ve svém textu podrobně shrnuje události posledních 16 let v kauze OKD. Mimo jiné vypočítal, že vzhledem k ekonomickým výsledkům, které společnost NWR – respektive RPG – vykazovala, získal prý kupující původní investici prostřednictvím dividend během prvních dvou let zpátky. Dalších sedm let prý hospodařil již pouze s čistým ziskem.

Nejnověji: Zdeněk Bakala mění postoj a je ochoten se částečně podílet na řešení situace s dolem Paskov. Více ZDE

Celý text Karla Fiedlera ZDE

Co se stalo, že po letech, které přinášely zisk, najednou došlo k potřebě uzavřít Důl Paskov? „V druhé polovině loňského roku se však zlatý oslík zasekl. I kvůli celosvětové krizi najednou vykázala Bakalova společnost ztrátu 10 milionů eur, což je zhruba 275 milionů korun. Nepříjemná záležitost pro pana uhlobarona. Rozhodl se ji vyřešit po svém a na podzim zveřejnil svůj záměr do konce roku 2014 zavřít strategický Důl Paskov. A protože dobře ví, že by tím prakticky nechal na holičkách půlku regionu (jen v samotném Paskově pracuje 2 500 lidí, v celých OKD však dalších 12 000 plus zaměstnanci tzv. návazných služeb), dal státu neuvěřitelně drzé ultimatum: Pokud stát finančně pomůže, může se v omezeném množství – tzv. útlumové těžbě – po přechodnou dobu ještě nějakou dobu na Paskově těžit,“ uvádí Karel Fiedler.

Pokud dnes soukromá společnost žádá od státu miliardy, není to nic jiného než vydírání

„Aby toho nebylo málo, přes čtyřicet tisíc rodin, žijících v Bakalových bytech a deset let marně doufajících, že jim i přes původní slib státu soukromý vlastník jejich byty nakonec skutečně prodá, pochopilo, že se nedočká. Prostřednictvím RPG totiž byty vlastní jiná Bakalova skupina, BXR, která ale minulý týden převedla veškerá vlastnická práva a závazky bytů na svou společnost Domus, jež chce vstoupit na amsterodamskou burzu. Co to znamená? V prvé řadě ztrátu jakékoliv šance, že se lidé někdy dočkají privatizace, spekulace s akciemi, obchodovatelnými za tržní cenu, pak navíc reálně nahrávají scénáři, kdy u vyplašených lidí jednoho dne zazvoní stoprocentní akcionář a oznámí jim, že se mají stěhovat,“ popisuje politik možný vývoj.

„Drzost na sto padesátou, vydírání, možná korupce. To vše nás napadne při příběhu s názvem OKD. Nutno přiznat, že to vše je třeba vidět jak na straně soukromého vlastníka, tak ale i státu, který – bůh ví proč – dopustil, aby strategický podíl ve strategickém podniku získal soukromý vlastník za směšnou cenu,“ zdůrazňuje Karel Fiedler.

„Dvě roviny tohoto smutného příběhu (tedy zavírání Paskova a kauza kolem bytů) pramení ze špatného hospodaření firmy, která, ač se navenek tvářila jako suverénní a obchodu znalý profesionál, ve skutečnosti propadla jak prvňák. Navoněná bída, říkávala moje babička. Pokud dnes soukromá společnost, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu části svého vlastního majetku, není to nic jiného než vydírání. Stát nemůže po svých daňových poplatnících chtít, aby sanovali ztráty firmy, která si bez ohledu na budoucnost dělila miliardové zisky. Stát mlčí. Mlčí premiér, kvůli němuž se čtyřicet tisíc rodin v Moravskoslezském kraji dostalo do krajní životní situace. Jeho vlastní ministr chce Bakalovi dát z kapes nás všech. Budou to zřejmě takové další kvazidaně: Zaplatíme sociální a zdravotní pojištění a pak jedno tučné bakalovné,“ uzavírá svůj pohled na věc poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…