Držte se Německa. Jinak vás Rusové zavlečou do duchovní otylosti zalité vodkou, varuje spisovatel

25.09.2016 10:16

Spisovatel a novinář Pavel Švanda na serveru Echo24.cz varuje před Ruskem. Když si nedáme pozor, zavleče nás do svých problémů. Publicista narozený v roce 1936 Čechům, Moravanům a Slezanům doporučuje, aby se raději drželi Německa.

Držte se Německa. Jinak vás Rusové zavlečou do duchovní otylosti zalité vodkou, varuje spisovatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

„Snížená pohyblivost, až netečnost reprezentace EU je také příčinou strmého vzestupu role Berlína. Proti němu v zásadě nemůžeme mnoho rozumného namítat: někdo si tu musel vzít slovo a převzít odpovědnost tváří v tvář akutním problémům. Ostatně kromě návrhu řešit migrační krizi povinnými kvótami se Praha s Angelou Merkelovou v ničem zásadně nerozchází. Stabilní a významné, diplomaticky akceschopné Německo je i pro nás nadějí, že se Evropa pod tíhou aktuálních nejistot nezačne rozpadat do regionů, jež se navzájem budou stále více odcizovat vlivem partikulárních zájmů a vášní. Když už tuto naději po Brexitu očividně není schopna zajistit EU...,“ konstatuje s povzdechem Švanda.

O svou budoucnost bychom se ale měli přičinit i my sami a nespoléhat na to, zda a kdy něco zařídí z Bruselu nebo z Berlína. Podle autora je v našem nejlepším zájmu rozvíjet dobré vztahy se sousedy na západ od nás. Neměli bychom však zapomínat ani na okolní státy na jihu, severu či na východě. Teprve v okamžiku, kdy bude vše dobře fungovat nejen u nás, ale i kolem nás, budeme ve větším bezpečí.

Celý text naleznete zde.

Pokud jde o dobré fungování našeho státu, pokud si nedáme pozor, hrozí nám poruštění v nástupu moci oligarchů. Policie možná čas od času někoho zatkne, ale nejspíš ho ani neobviní a po čase ho pustí. Aby to nebylo příliš nápadné, časem pokusí uklidnit občany tím, že zatkne někoho jiného. V politice by ještě drzeji než dnes řádili různí lobbisté a političtí manažeři různého druhu, kteří by leccos ukradli.

Nepochybně by se ozvaly i hlasy volající po přimknutí k Rusku jako silnému partnerovi, jenž se uvědoměle drží pravoslaví.

„Ctižádostiví akademici by určitě pochopili, že je záhodno spolupracovat s Institutem Zdeňka Nejedlého pro studium slovanských vztahů, a jistě by se našel nějaký ten církevní hodnostář, který by vývoji požehnal v dojaté vzpomínce na východní kořeny našeho křesťanství. Oficiální jazyk i společenské konvence by ovládla žoviální obhroublost a všichni bychom opět přivykali pantátovské duchovní otylosti, hojně zalévané pivem a vodkou. Elegantněji řečeno: pokud by Rusové dostali příležitost, opět by nás s pomocí dobře vydělávajících kolaborantů zavlékali do svých věčných potíží s modernitou, jež ale vůbec nejsou českým problémem,“ varuje publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…