Držte si klobouky. Čína nastupuje, kdežto Západ... Tohle se nečte lehce, ale...

10.01.2020 6:42

Politolog Bruno Maçaes, bývalý portugalský ministr pro evropské záležitosti, má za to, že Čína přetváří světový řád, který jsme znali doposud. Západ se prý musí srovnat s tím, že ztrácí svou někdejší moc, zatímco Čína ji posiluje.

Držte si klobouky. Čína nastupuje, kdežto Západ... Tohle se nečte lehce, ale...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čínská armáda

Na Západě musíme být připraveni na zlomy a změny. A na to, že ve světě ztrácíme vliv. Projekt Pásmo a stezka je projektem, který rozšiřuje moc Číny,“ upozornil někdejší portugalský ministr s tím, že Čína v podstatě kopíruje dosavadní americký model vytváření pozitivních obchodních vazeb na jedné straně a hospodářského tlaku na straně druhé. Politologova slova přinesl server Literarky.cz.

Čína se chce do poloviny 21. století Spojeným státům ve světovém vlivu vyrovnat tak, aby šlo o dvě srovnatelné mocnosti. Bruno Maçães věří, že Evropa bude v příštích desetiletích propojena více s Čínou než se Spojenými státy. A Čína bude do jisté míry závislá na Evropě. Naproti tomu spojené státy se mohou stát jakýmsi „ostrovem“ nezávislosti, který se bude od čínských aktivit držet co nejdál.

„To se například ukazuje, jak Washington nechce být závislý v telekomunikační oblasti 5G na Číně. Na rozdíl od toho Evropa může s větší závislostí na Číně žít. A doufat, že Čína jako protislužbou bude do určité míry závislá na Evropě. Neboť Evropa je částí stejného superkontinentu jako Čína: Eurasie,“ podotkl exministr.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …