Dubček byl spící ruský agent. V roce 1968 bylo vše jinak, říká historik

20.08.2014 13:34

Údajný mýtus panující kolem událostí v Československu v roce 1968 se snaží vyvrátit česko-německý spisovatel a žurnalista Tomáš Krystlík. Podle jeho názoru byl tehdejší vysoký funkcionář KSČ Alexander Dubček spícím sovětským agentem, který nakonec svou roli nezvládl.

Dubček byl spící ruský agent. V roce 1968 bylo vše jinak, říká historik
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Krystlík uvádí, že Sovětský svaz se v roce 1962 rozhodl pro útočnou strategii Varšavského paktu vůči Západu. Tím výrazně vzrostla strategická úloha Československa, které sousedilo s Rakouskem a SRN. „Jenže československý prezident Antonín Novotný požadavek rozmístit na území Československa jaderné zbraně a sovětské vojenské jednotky Rusům třikrát odmítl. A to navzdory tajné smlouvě o umístění nukleárních zbraní na území ČSR uzavřené ministry zahraničí SSSR a Československa v roce 1965,“ tvrdí Krystlík.

Poté, co byl v ČSSR Brežněv se svým požadavkem na rozmístění sovětských vojáků a jaderných zbraní odmítnut, odjel z Prahy do Bratislavy za Alexanderem Dubčekem. Toho Krystlík označuje za „s nejvyšší pravděpodobností vyškoleného a 'spícího' sovětského agenta".

Neústupný Novotný Moskvě překážel. K jeho odstranění využila Dubčeka

S Dubčekovým přispěním pak prý SSSR zařídil Novotného vystřídání v čele KSČ. „Účelem uvolnění cenzury po lednu 1968 bylo vyvolat vůči Novotnému tzv. hněv pracujícího lidu a dát mu volný průchod ve sdělovacích prostředcích, aby se usnadnilo jeho odvolání z funkce prezidenta, což KSČ formálně učinit nemohla,“ uvádí Krystlík s tím, že jednou odvolanou cenzuru už pak nešlo bez použití represí znova nastolit.

Jenže Dubček místo toho, aby poslouchal pokyny Brežněva, otálel se svým svolením k umístění sovětských vojsk. Po spojovacím cvičení vojsk Varšavské smlouvy sovětská vojska stále prodlužovala svůj pobyt v Československu. Podle Krystlíka čekala, až si to Dubček rozmyslí. „Ten k tomu nenašel odvahu, a tak sovětská armáda musela na pár týdnů zemi opustit,“ uvádí Krystlík.

Dubček jako sovětský agent selhal

Jenže Dubček nebyl schopen kontrolovat média a Moskva s ním začala jednat jako s agentem, který selhal a svůj úkol nesplnil. Již v dubnu 1968 se údajně československá rozvědka dověděla prostřednictvím svého agenta ve francouzské zpravodajské službě o sovětském plánu umístit své jednotky v Československu i bez československého souhlasu.

Dubček o tom byl záhy informován, v květnu v Moskvě Sověti Dubčekovi svůj požadavek upřesnili na 10 000 až 12 0000 vojáků Varšavského paktu na československém území.

Krystlík dochází k závěru, že pražské jaro 1968 bylo v podstatě jen kouřovou clonou ke snaze umístit sovětská vojska v Československu.

Celý text Tomáše Krystlíka najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…