Dubček stál v čele party idiotů, píše poslanec ODS

22.08.2013 11:42

Česká republika si ve středu 21. srpna připomněla smutné 45. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou Sovětského svazu. Europoslanec ODS Hynek Fajmon si všímá toho, jak se při této příležitosti vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech Pražského jara a ideálech "socialismu s lidskou tváří".

Dubček stál v čele party idiotů, píše poslanec ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Fajmon

"Rozumnému člověku však stačí jen chvíli poslouchat v rádiu autentické 'řeči mužů roku 1968' a logicky dochází k závěru, že tehdejší politické vedení československého státu byla parta diletantů nebo přímo 'užitečných idiotů'. V jejich čele stál Alexander Dubček," napsal europoslanec Fajmon ve svém vyjádření. Právě tito lidé vyprovokovali sovětské vedení k vojenské akci, píše Fajmon ve svém článku "1968: Prezident Novotný a parta idiotů v čele s Dubčekem".

V českém povědomí je ovšem podle Fajmona zakořeněna jakási gloriola pro partu takzvaných reformních komunistů z roku 1968. Budiž prý ale řečeno, že oni lidé si žádnou demokracii se svobodnými volbami nepřáli, jen se svezli na vlně všeobecné liberalizace, které nechával volný průběh prezident Novotný.

LIberalizace v uvozovkách

Liberalizace v tehdejší době ovšem znamenala například jen to, že vláda a režim už nepřikazoval tak důrazně umělcům, co mají hrát, některým lidem umožnil vycestovat na Západ, v nakladatelstvích se směly vydávat do té doby zakázané západní knihy a podobně.

Dokud byl v čele republiky prezident Novotný, tehdejší liberalizace odklonila drsné praktiky 50. let. To ovšem skončilo s nástupem Dubčeka a skupiny politiků, kteří se domnívali, že republiku povedou lépe. "Po 9 měsících se ale ukázalo, že nové vedení státu v čele s Dubčekem je parta diletantů. Dubček sám byl tragickou postavou," píše Fajmon.

Dubček prý nepochopil sovětská varování, a tak následovala okupace. " Je paradoxem, že prezident Novotný, kterému se všichni 'muži Pražského jara' posmívali, nikdy nepřipustil rozmístění sovětských ani jiných vojsk na československém území. Zastánci Pražského jara v čele s Dubčekem toto 'dobrodiní' zařídili za pouhých 8 měsíců své vlády," uzavírá Fajmon s tím, že zmínění muži Pražského jara si úctu nezaslouží. Úctu a vzpomínku si zaslouží pouze oběti z řad obyvatelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…