Duchcov opět ve středu pozornosti. Protestuje se proti černému rasismu

24.08.2013 15:32

V Duchcově na Teplicku se na třetí protiromské demonstraci sešlo asi 250 lidí. Plánují ohlášený pochod městem, přímo k romským domům ale nemohou. Okolní ulice má zabrané sdružení Konexe, které brání práva Romů. Protesty proti "černému rasismu, policejnímu násilí a sociálnímu příkoří" svolali nespokojení občané na patnáctou hodinu také na další místa v Ústeckém kraji.

Duchcov opět ve středu pozornosti. Protestuje se proti černému rasismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové u voleb

V Duchcově se lidé vydali do ulic již potřetí. Důvodem k protestům bylo původně napadení mladého manželského páru skupinou Romů v polovině května. Následně se vydalo do ulic několik stovek převážně místních lidí, v červnu pak protest zopakovala Dělnická stana sociální spravedlnosti.

K protestům nejspíš dojde i v dalších městech

Účastníci jejího pochodu ale nedodrželi předem ohlášenou trasu a zaútočili na policisty. Ti proti nim použili vodní dělo a slzný plyn, na obou stranách bylo několik zraněných. Naposledy přijeli do Duchcova protestující minulý týden, kdy asi padesátka příznivců hnutí Čeští lvi prošla městem.

Duchcovské shromáždění je na sobotu jediné oficiálně ohlášené v Ústeckém kraji, na sociálních sítích se ale lidé svolávají také na náměstí dalších měst. Podle Deníku se mají sejít například v Ústí nad Labem, v Děčíně a Varnsdorfu. "Situaci ale monitorujeme, i to, že se na sociálních sítích objevují informace o dalších shromážděních. V případě, že k nějakému dojde a bude probíhat pokojně, policie nebude zasahovat. Pokud dojde k narušení veřejného pořádku, jsme připraveni zasáhnout. Budeme jednat operativně," reagovala severočeská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…