Důchodce od Jílkové si kvůli strádání a bezmoci řezal žíly

01.12.2012 17:30

PŘÍBĚH Politici jsou hmyz, na který by se měl vzít biolit. To říká osmašedesátiletý důchodce a hráč mariáše Jiří Doležal. Stěžuje si na to, že mu majitel domu stále zvyšuje nájemné a on se nemůže nijak bránit. Jeden měsíc měl tak málo peněz, že prý musel vyžít s třemi korunami a padesáti halíři, tedy na housku a plátek salámu. Ze zoufalství málem spáchal sebevraždu.

Důchodce od Jílkové si kvůli strádání a bezmoci řezal žíly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

 Nedávno si postěžoval i před televizními kamerami v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou.

„Dřív jsem poslancům nadával, že jsou dobytek. Pak mi ale kamarád vynadal, že dobytek urážím, protože je užitečný a slouží nám. Poslanci nám jen škodí, takže jsou něco jako hmyz. Kdybych si občas nepřivydělal třeba v kartách, tak bych chcípl hlady,“ zlobí se osmašedesátiletý důchodce Jiří Doležal z Prahy. Kvůli nouzi si dokonce sáhl na život, pokus o sebevraždu díky Bohu přežil.

Pořezané žíly

„Už když mě brali k Jílkové do pořadu, tak mě někteří lidé upozorňovali, že si mám dát pozor na Jaroslava Kuberu, protože to je hrozný vůl. Měli pravdu. Když se ptal, co jsem pro to dělal, abych neměl jen dvacet korun na den, měl jsem mu ukázat pořezaná zápěstí. Pokusil jsem se o sebevraždu, protože jsem nevěděl jak dál. Zachránili mě jen tak, tak a pak jsem byl měsíc v blázinci,“ vysvětluje Doležal. Přestože má celkem slušný důchod, okolo 10 000 korun, nedokáže s ním vyžít.

„Jelikož ti kreténi v Poslanecké sněmovně povolili majitelům domů zvyšovat regulované nájemné každý rok a dnes už to je pěkný balík, nemám na to peníze. Od nového roku to bude ještě horší, protože regulované nájemné přestane existovat. Poslanci si z nás dělají srandu, když rok co rok dělají z majitelů domů větší a větší milionáře. Nájem činí sedmadevadesát procent mého důchodu a za co mám žít,“ podotkl.

Mariášový mistr

Má celkem slušný byt v Praze Holešovicích a nikdy by ho nevyměnil. „Mám klaustrofobii, takže nemohu do těch jejich kukaní, těch malometrážní bytů pro důchodce. To si ani komunisti nedovolili, ale tihle šmejdi vás klidně vyženou z bytu, kde žijete šedesát let. Někteří starší lidé to psychicky neunesou a páchají sebevraždy. Ten šmejd, co teďka vládne, to je něco strašného. V tomhle státě se všemu diví už jenom blbec, takže bych se nedivil, že by se poučili od Adolfa Hitlera a nahnali nás do plynu,“ pokračuje.

Další autentické příběhy ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Jedinou jeho radostí a také přivýdělkem je mariáš. Hraje ho každý pátek odpoledne s partou přátel. „Čtyřicet let ho hraju a v roce 1990 jsem byl mistr republiky v mariáši. Takže tam kluky vždy o něco oberu a můžu si přilepšit. Mariáš je mnohem čestnější hra než politika. V něm se nedá podvádět, to spíš v pokeru. Vyhráváte, protože to umíte,“ podotýká. Býval elektrikářem, takže občas udělá i nějaký ten melouch.

Komunisti k moci

„Nyní říká sedmdesát procent lidí, kéž by se dostali k moci komunisti. Já je sice nenávidím, ale myslím si to samé. Chtěl bych, aby se spojili s ČSSD a vše znárodnili. Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes se celkem snaží, ale takových, jako já, je 650 000, takže je to složité,“ hodnotí. Letos v lednu na tom byl Doležal nejhůře. „Dostal jsme sice příspěvek na bydlení, ale pak opět zvedli nájem. Dříve jsem měl padesát korun na den, teď mám kolem čtyřiadvaceti. V lednu ale nastala krize. Po zaplacení všeho mi zbylo 110 korun na měsíc, na den tři koruny padesát haléřů.  Měl jsem tak na housku a plátek salámu. Neměl jsem na žiletky, hajzl papír, prostě na nic,“ vzpomíná.

Majitelé domů mohou podle něj donekonečna zvyšovat nájemné hlavně kvůli benevolenci poslanců. „Prý na opravy. Vždyť si to spočítejte, platím 9600 korun. Takže když majitel vybere celý dům, má ročně dva miliony. To není na opravy, ale to je státem podporované svlíkání z kůže. A v Poslanecké sněmovně řeknou, že je to přání většiny. Další blbost. Kdyby nebyli v parlamentu kreténi a zarazili to, tak konečně udělají něco spravedlivého,“ dodává nakonec. Někteří důchodci jsou podle něj na tom dnes už tak bídně, že se to podobá sociálnímu vyloučení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…