Důchodci a živnostníci, pozor! ČT lhala? Je tu stížnost

28.02.2020 17:11

Strana soukromníků si stěžovala ve formě otevřeného dopisu na Facebooku na reportáž z Událostí v České televizi. Šlo o důchodovou reformu. „V době, kdy je živnostník terčem systematické šikany ze strany státní správy, považujeme za klíčové, aby alespoň veřejnoprávní médium informovalo objektivně a vymýtilo zažité dezinformace a lži o parazitech. Všichni pracující občané naší země musí vědět, jaká je jejich skutečná (superhrubá) mzda a kdo ji platí,“ uvedli.

Důchodci a živnostníci, pozor! ČT lhala? Je tu stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za svobodu a demokracii a svobodné podnikání, která se koná v den výročí takzvaného vítězného února

Strana soukromníků si na svém otevřeném dopisu postěžovala na Českou televizi. Konkrétně měla výhrady k pořadu Události na ČT1. „V souvislosti s reportáží odvysílanou dne 23. 2. 2020 v pořadu Události, která se věnovala probíhající debatě o důchodové reformě, se důrazně ohrazujeme proti zkresleným a neúplným informacím. Živnostník je v reportáži líčen jako subjekt platící nedostatečné minimum a vše je korunováno grafikou, která zkresluje fakta o odvodech zaměstnanců,“ uvedli Soukromníci na Facebooku.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí

„Koaliční spor o podobu důchodové reformy. Ministryně financí odmítla plán šéfky resortu práce, aby na základní důchod deset a půl tisíce korun neměli nárok živnostníci s minimálními zákonnými odvody na sociální pojištění,“ uvedla moderátorka pořadu na začátku reportáže.

Celá reportáž ZDE

„Živnostník Robert Hasník provozuje v Hlubočkách u Olomouce ski servis. Už teď je smířený s tím, že od státu za dvacet pět let moc velkou penzi nedostane,“ uvedl moderátor. „Na státní důchod se nespoléhám, já se spoléhám sám na sebe, jsem spořivý,“ uvedl provozovatel ski servisu. „Robertovi Hasníkovi by nepomohla ani penzijní reforma, se kterou přišla ministryně práce Jana Maláčová. Ta sice navrhla, aby stát vyplácel základní solidární důchod ve výši deset a půl tisíce korun. Právě živnostníci s minimálními zákonnými odvody však na něj mít nárok nemají,“ dovysvětlil.

„Může se dokonce stát, že nedosáhnou na ten nultý pilíř, na tu základní část. Dneska například, když OSVČ odvádí to, co odvádí, tak dosáhnou na důchod osm tisíc korun,“ uvedla ministryně Maláčová. Poté však v pořadu vystoupila ministryně financí Schillerová. „Už hned jednu skupinu lidí hážeme přes palubu? To znamená, že my hodíme přes palubu okamžitě živnostníky? To je nepřijatelné,“ uvedla šéfka státní kasy.

Poté však přišla část pořadu, s kterou měli Soukromníci problém. „Jana Maláčová argumentuje tím, že živnostníci s minimálními odvody posílají státu na důchod podstatně méně než třeba srovnatelně vydělávající zaměstnanci. Například u lidí vydělávajících třicet tisíc hrubého je rozdíl v pojistném víc než trojnásobný,“ uvedl moderátor.

„OSVČ je druhá kategorie, ale ano, budou muset odvádět více než minimum, to je správný dotaz,“ uvedla Maláčová. „Trochu v tom cítím duch minulosti, kdy byl jeden ministr za sociální demokracii, který říkal, že jsou to příživníci, ti živnostníci, takže pro nás je to nepřijatelné,“ dodala Schillerová. „Právě vládní spor o to, jestli mají mít živnostníci s minimálními odvody nárok na základní penzi, může hned na začátku celou důchodovou reformu zastavit, kromě hnutí ANO kritizuje návrh i velká část opozice,“ zaznělo v reportáži.

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí

Soukromníci ve facebookovém příspěvku psali, že tedy není pravda, že zaměstnanci ze svého platu, který je ve výši 30.000 Kč, odváděí do důchodového systému 8400 Kč, zatímco živnostník prý pouze 2544 Kč. „Vámi uvedená suma za zaměstnance je ve skutečnosti složená ze dvou částí, kdy tu podstatně vyšší hradí zaměstnavatel, mnohdy tedy samotný živnostník či majitel firmy. V době, kdy je živnostník terčem systematické šikany ze strany státní správy, považujeme za klíčové, aby alespoň veřejnoprávní médium informovalo objektivně a vymýtilo zažité dezinformace a lži o parazitech. Všichni pracující občané naší země musí vědět, jaká je jejich skutečná (superhrubá) mzda a kdo ji platí,“ vysvětlovala Strana soukromníků.

„Závěrem Vás vyzýváme, aby v zájmu vyváženosti Česká televize poskytovala adekvátní prostor opravdu všem, tedy i živnostníkům a malým i středním podnikatelům. Navrhujeme uspořádání seriálu debat, který umožní širokou veřejnost seznámit s názory této klíčové části naší společnosti a ekonomiky.

S pozdravem Petr Bajer - předseda, Jan Baránek - člen předsednictva,“ zakončili Soukromníci příspěvek ve formě otevřeného dopisu.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…