Důchodci by mohli od příštího roku dostávat více peněz

14.03.2014 12:14

Důchodci by se mohli v příštím roce dočkat výraznějšího navýšení penzí. Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí by penze měly od ledna příštího roku vzrůst o 1,3 procenta, zatímco podle současné legislativy by to bylo pouze o 0,5 procenta. Státní pokladna tak bude muset na důchody vyplatit o tři miliardy korun více.

Důchodci by mohli od příštího roku dostávat více peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Současná pravidla pro zvyšování důchodů podle MPSV plně nezohledňují vliv růstu cen na životní úroveň důchodců. Cenový růst se při stanovení rozsahu zvýšení penzí zohledňuje pouze jednou třetinou. Vláda chce tento podíl zvýšit na plných sto procent od ledna 2015, tedy o rok dříve, než stanovil původní zákon. Ten vypracovala vláda Petra Nečase (ODS).

Pokud se neupraví pravidla pro zvyšování penzí, bude se snižovat životní úroveň důchodců

„Pokud nebudou realizovány úpravy pravidel pro zvyšování důchodů, bude pokračovat dosavadní trend snižování reálné hodnoty důchodů a zaostávání vývoje životní úrovně důchodců za vývojem životní úrovně ostatního obyvatelstva," zdůvodňuje návrh. Reálná hodnota důchodu by se v příštím roce měla podle návrhu zvednout o 0,9 procentního bodu.

Návrh na změnu podmínek valorizace důchodů si vláda premiéra Bohuslava Sobotky stanovila v programovém prohlášení. Novelu chce v Parlamentu prosadit ve zrychleném řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…