Důchodci dostávají desetinu HDP. Poměr ke mzdám však stále klesá

27.12.2013 16:32

Česko vydává na důchody desetinu svého hrubého domácího produktu a tento podíl postupně roste. Zatímco před dvěma desetiletími činil 6,7 procenta, loni dosáhl 9,9 procenta. Poměr penze ke mzdě ale naopak klesá. Loni dostávali důchodci zhruba 42 procent hrubé a 54 procent čisté mzdy. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce v publikaci o základních ukazatelích sociálního zabezpečení. Podle dat Eurostatu je ČR v podílu důchodových výdajů na HDP pod průměrem EU.

Důchodci dostávají desetinu HDP. Poměr ke mzdám však stále klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Lidé, kteří nastupují do penze, mívají díky vyšší mzdě také vyšší důchody. Ty se pravidelně valorizují. Výdaje tedy postupně rostou. Loni dosáhly 9,9 procenta HDP. V roce 2011 to bylo 9,6 procenta. Na přelomu tisíciletí se podíl pohyboval kolem osmi procent. Po vzniku samostatného Česka v roce 1993 se na penze vydalo 6,7 procenta HDP.

Výdaje rostou, ale poměr důchodu ke mzdě se snižuje

I když výdaje rostou, Česko do důchodů posílá méně než jiné státy EU. Průměr podle Eurostatu v roce 2009 dosahoval něco přes 12,5 procenta HDP. Největší důchodové výdaje měly Itálie a Rakousko, kde podíl činil víc než 15 procent. Menší než v ČR byl pak v Estonsku, Bulharsku, na Slovensku, v Lotyšsku, na Kypru a v Irsku.

Zatímco výdaje rostou, poměr důchodu ke mzdě se snižuje. V roce 1993 dostávali důchodci 47 procent hrubé mzdy a 60,1 procenta mzdy čisté. Loni to bylo 41,6 procenta hrubé a 54,1 procenta čisté mzdy.

Nejlépe na tom důchodci byli na počátku samostatného Česka a v roce 1998

Stejně jako loni na tom byli penzisté i v roce 2009, kdy byl stejný poměr penze k hrubé mzdě. Nejhorší byl rok 2008, kdy důchod činil 40,2 procenta hrubého příjmu. Podle pravidel Mezinárodní organizace práce by penze neměla klesnout pod 40 procent hrubé mzdy v zemi.

V porovnání s čistým výdělkem na tom důchodkyně a důchodci byli nejlíp na počátku samostatného Česka a pak v roce 1998, kdy měli 59 procent čisté mzdy. Nejhorší byl naopak rok 2006, kdy se penze rovnala 52,7 procenta čistého příjmu.

Podle údajů ministerstva práce loni průměrný důchod dosáhl 10.770 korun. Průměrná hrubá mzda činila 25.903 koruny, čistého si lidé v průměru vydělali 19.903 koruny. V roce 1993 průměrní důchodci dostávali 1496 korun, průměrná hrubá mzda byla 3095 korun a čistá pak 2451 korun.

Nečasova vláda brzdila valorizace

Důchody se pravidelně valorizují. Bývalá Nečasova vláda přidávání zbrzdila, chtěla tak šetřit a nezvyšovat schodek rozpočtu. Letos v lednu procentní část penze, která se počítá podle výdělku a odpracovaných let, rostla o 1,6 procenta. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se zvedla o 40 korun na 2270 korun. V roce 2011 se procentní část zvýšila o 3,9 procenta a pevná o 60 korun. Od ledna porostou důchody o deset korun v pevné části a o 0,4 procenta v procentní části, celkem tedy průměrně o 45 korun. Přidávání je totiž vázáno také na růst reálné mzdy, a ta v Česku klesla.

Na konci letošního září vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení 1,72 milionu starobních penzí. Celkem vydávala téměř 2,85 milionu důchodů, a to starobních, invalidních a pozůstalostních. Své důchodové systémy mají i resorty obrany, vnitra a spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…