Důchodkyně investuje do bitcoinu, hlásala reklama. Zakázali ji

18.03.2021 8:39

Regulačním úřadům ve Velké Británii se nelíbila reklama důchodkyně, která doporučovala vkládat část svého důchodu do virtuální měny bitcoin. „Dnes nemá smysl držet peníze v bance – úrokové sazby jsou urážející. […] Proto jsem, když pobírám důchod, dala třetinu z toho do zlata, třetinu do stříbra a zbytek do bitcoinu..., “ zaznělo v novinách. „Společensky nezodpovědné,“ zakázal reklamu úřad.

Důchodkyně investuje do bitcoinu, hlásala reklama. Zakázali ji
Foto: pixabay.com
Popisek: Bitcoin, ilustrační foto

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Tak jak stále stoupá cena kryptoměn, zastoupených tou nejznámější, bitcoinem, roste i výskyt kryptoměn ve veřejném prostoru. Mnoho lidí považuje kryptoměny za skvělou možnost dlouhodobé investice, neboť nevěří státním měnám, kdy banky více a více zvyšují počet peněz v oběhu. V médiích se tedy stále více objevují reklamy na kryptoměny, ovšem ne vždy se setkají s pochopením regulačních orgánů.

Jednou takovou událostí je situace ve Velké Británii. Tamní Úřad pro reklamní standardy (ASA) zakázal reklamu kryptoměnové směnárny Coinfloor, kterou označil jako společensky nezodpovědnou. Podle vyjádření orgánu 3. prosince 2020 představil Northamptonshire Telegraph starší ženu, která vyzvala veřejnost, aby pomocí Coinfloor pomohla vybudovat portfolio úspor v bitcoinech.

O situaci informoval Yahoo Finance:

Šedesátitříletá žena řekla: „Dnes nemá smysl držet peníze v bance – úrokové sazby jsou urážející. […] Proto jsem, když pobírám důchod, dala třetinu z toho do zlata, třetinu do stříbra a zbytek do bitcoinu... “

Reklama byla podle regulátorů společensky nezodpovědná, protože naznačovala, že nákup bitcoinů je dobrý nebo bezpečný způsob, jak investovat své úspory nebo důchod. Úřad pro reklamní standardy dodal, že stěžovatel, který reklamu napadl, uvedl, že reklama cílila na důchodce a byla „zavádějící“, protože nevyjasňovala rizika spojená s investováním do kryptoměny.

V reakci na stížnost společnost Coinfloor uvedla, že v dolní části reklamy bylo uvedeno odmítnutí odpovědnosti, které uvádělo: „Investice do kryptoměn zahrnuje značné riziko a může vést ke ztrátě vašeho investovaného kapitálu. Neměli byste investovat více, než si můžete dovolit ztratit.“

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

To ovšem úřadu nestačilo. „Považovali jsme odmítnutí odpovědnosti za nedostatečné k tomu, abychom potlačili celkové poselství reklamy, že nákup bitcoinů představuje bezpečnou investici, a vzhledem k velikosti písma a jeho umístění nebylo prezentováno dostatečně jasně ani prominentně, aby bylo zajištěno, že si spotřebitelé byli vědomi rizika ztráty kapitálu,“ uvedl regulátor. Coinfloor také tvrdil, že starší žena, kterou směnárna představovala, byla zákaznicí, která vyjádřila svůj vlastní názor na bitcoinové investice do reklamy, což „nepředstavovalo pohled společnosti Coinfloor“.

ASA stížnosti vyhověla a uvedla, že reklama je „zavádějící“, protože „dostatečně jasně neuvádí“, že ceny bitcoinů mohou klesat i stoupat, nebo že trh bitcoinů není ve Velké Británii regulován. Úřad dodal, že proto porušuje pravidla reklamy. Coinfloor již nemůže reklamu používat. Společnost byla varována, že musí vysvětlit rizika bitcoinových investic do budoucích reklam.

Od třetího prosince 2020, kdy firma reklamu zveřejnila, posílil bitcoin o více než 283 %. Během jednoho roku posílil téměř desetinásobně. Kdo tedy do něj 17. března 2020 vložil sto tisíc korun, v současnosti z něj má téměř milion korun. Vývoj kurzu v dolaru je možné vidět na grafu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…