Důchodová komise: Druhý pilíř by měl skončit

31.07.2014 17:57

Druhý pilíř důchodového systému by měl zcela skončit. Vyplývá to ze závěrů důchodové komise, která dává přednost variantě, podle níž by lidé dostali naspořené peníze zpět, převedli je do třetího penzijního pilíře či dorovnali své příspěvky v prvním pilíři. Novinářům to dnes řekl předseda komise Martin Potůček. Pravicová opozice s rušením druhého pilíře, který zavedla vláda Petra Nečase (ODS), nesouhlasí.

Důchodová komise: Druhý pilíř by měl skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Potůček, Bohuslav Sobotka a Michaela Marksová

Komise navrhla ukončení druhého pilíře buď k 1. lednu 2016, či 1. lednu 2017. „I ta kratší varianta je v silách právního systému a zákonodárců," uvedl Potůček. Náklady penzijních společností na zavedení druhého pilíře přímo kompenzovány nebudou, soukromé firmy podle něj musí počítat s riziky podnikání.

Ministerstvo financí má připravit podklady ke zrušení druhého pilíře ke konci příštího roku a variantně o rok později. Varianty, jak naložit s druhým pilířem, předložilo Ministerstvo financí celkem tři. Další předpokládá, že by si lidé dál mohli spořit částku ve výši pěti procent odvodů do fondů, jen by ji museli celou dát ze svého. Do důchodového systému by pak znovu platili plné odvody. Poslední varianta počítá s tím, že penzijní společnost by část úspor převedla do veřejné důchodové soustavy, část by lidem vyplatila.

Do druhého důchodového pilíře mohou lidé od loňska přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého. Využilo toho asi 83.000 lidí. Nynější vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se ke zrušení druhého pilíře zavázala v koaliční smlouvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…