Důchodový systém má stále problémy, topí se v dluzích

21.11.2014 20:19

Důchodový systém v Česku byl letos v prvních třech čtvrtletích v kondici o něco lepší než v minulých letech, přesto je ale stále v dluzích. Výdaje na penze byly v tomto roce od ledna do září o 28,6 miliardy vyšší než příjmy z důchodového pojištění.

Důchodový systém má stále problémy, topí se v dluzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Loni na konci září byl takzvaný penzijní účet v minusu 32,5 miliardy a předloni 33,4 miliardy. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Důchodový systém v Česku byl v deficitu i v 90. letech či před desetiletím. Tehdejší vláda problém v roce 2004 řešila zvýšením odvodů. Sociální pojistné zvedla o dva procentní body na 28 procent. Naopak v roce 1996 odvody klesly z 27,2 na 26 procent. Systém se pak dostal do minusu. V posledních letech situaci zhoršila krize. Výdělky totiž nerostly a přibývalo lidí bez práce, což se podepsalo na odvedených sumách.

Naposledy byl systém v přebytku v roce 2008

Na důchodovém pojištění se od ledna do konce září vybralo 247,1 miliardy. Je to o 6,3 miliardy víc než za stejné loňské období a o 5,7 miliardy víc než předloni. Víc se proti loňským devíti měsícům také na penze vyplatilo, a to o 2,6 miliardy. Výdaje činily celkem 275,8 miliardy. Loni dosáhly 273,2 miliardy a předloni 274,8 miliardy. Zbrzdilo je odsouvání věku pro nástup do důchodu a také nižší valorizace, kterou kvůli úsporným škrtům prosadila Nečasova vláda.

Na důchody se v Česku v posledních letech vydá víc peněz, než se na ně vybere. Naposledy byl systém v přebytku v roce 2008, kdy v něm zůstalo šest miliard. Hned následující rok v něm po nástupu krize chybělo už 30,5 miliardy. Od té doby se soustava nevzpamatovala a deficit se postupně prohlubuje. Za loňský rok činil už 49,7 miliardy korun. Od příštího roku se penze budou znovu zvyšovat stejným tempem jako před úspornými škrty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…