Duchovní v Británii propagoval Islámský stát. Půjde sedět

16.08.2016 18:38

Britský soud usvědčil radikálního islámského duchovního Anjema Choudaryho z vyzývání k podpoře takzvaného Islámského státu (IS). O výši trestu se bude rozhodovat v září, podle stanice CNN mu hrozí desetiletý trest. Zprávu převzala ČTK.

Duchovní v Británii propagoval Islámský stát. Půjde sedět
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Devětačtyřicetiletý Choudary působí v Londýně a souzen byl za šíření extremistických názorů. Výzvy obsahující podporu IS zveřejňoval na YouTube a uznal také chalífát, který IS vyhlásil na Blízkém východě.

Choudary stál v čele britské islamistické organizace Islam4UK, která byla v Británii v roce 2010 zakázaná. Tato organizace mimo jiné oslavovala teroristické útoky na USA ze září 2001.

Za výzvy k podpoře IS byl kromě Choudaryho odsouzen také Mohammed Mizanur Rahman. Podle britského tisku byl rozsudek vynesen už v červenci, ale z právních důvodů byl zveřejněn až teď. Oba muži vinu odmítají a proces označují za politicky motivovaný.

Ve svém vyjádření v březnu 2013 Choudary řekl, že touží po tom, aby víra muslimů "ovládla celý svět". "Až bude vaše dítě ve škole a učitel položí otázku 'Co si přeješ, až vyrosteš, po čem toužíš?', mělo by říci 'Toužím po tom, aby islám ovládl celý svět včetně Británie'," řekl Choudary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…