Duka: Roste udavačství. Jsou ho plná média

01.04.2021 13:11

Čelíme militantní ideologii, která útočí na stát, rodinu i na člověka. Během kázání ve svatovítské katedrále to ve čtvrtek řekl kardinál Dominik Duka. Šéf českých katolíků se zamýšlel i nad současnou pandemickou situací. Kritizoval udavačství, které podle jeho slov v současné době tolik roste. „Máme média, které lze nazývat média nenávisti a udávání,“ řekl Duka a vyzval k národ k odvaze.

Duka: Roste udavačství. Jsou ho plná média
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka na zelený čtvrtek v katedrále svatého Víta na Pražském hradě vystoupil s důrazným kázáním. Vedle zamyšlení o významu Velikonoc a blížící se připomínky Kristovy oběti na kříži, nenechal stranou ani současnou společenskou situaci. 

„Dovolte mi pár myšlenek, které určitě hýbají srdcem každého z nás. My, staří, jsme památkové objekty 20. století. Století dvou světových válek, které také vyvolaly řadu revolucí. Bolševickou, fašistickou, nacistickou, ale také revoluci sexuální a květinových dětí. Revoluci maoistickou, kterou tehdá prožívali zejména mladí v západní Evropě, to jsou ony studentské demonstrace. Jaké je 21. století? To už církev je a bude vaše církev! Po listopadu 1989 jsme řekli, že je zde svoboda a kde jsou ty ideologie? Slavný francouzský sociolog a politolog napsal: Smrt všem ideologiím nastala!“ 

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

„Najednou jsme svědky, že se objevila nová ideologie. Ideologie, která nehrozí s puškou, jak říkal soudruh Mao, že nese revoluci na hlavních pušek. Je to revoluce, která útočí na identitu. Útočí na celou kontinuitu, která byla vytvořena. Proto přepisuje dějiny. Proto bourá všechny monumenty, které připomínají historii. Jsme ale okamžitě svědky, že staví nové idoly. Je to revoluce, která se především zaměřuje na tradici, protože bez tradice nemůže existovat církev, nemůže existovat společnost ani stát. Bez tradice nemůže existovat rodina a bez tradice nemůže existovat člověk!“ zdůraznil kardinál Duka.

Tento útok rozbíjí stát, rozbíjí rodinu a útočí na jednotlivce. V životě mohu stavět pouze na člověku, který je pevný, který drží slovo, který není jako počasí. Tato nová ideologie rozpustila i politické strany a největším protivníkem jsou pro ni dnes náboženská uskupení. Je to ideologie militantní a beznáboženská. Křesťanství a Kristus se obrací k člověku a pak staví na jeho schopnostech. Proto hovoříme o ctnostech. Proto dovedla i církev asimilovat vše podstatné a důležité z celosvětové kultury a civilizace,“ řekla hlava českých katolíků a pokračovala: „Víme, co je spravedlnost. Boží spravedlnost není návod k pomstě, ale má v sobě i porozumění a pochopení. To není udavačství, které v současné době tak roste. Máme média, které lze nazývat média nenávisti a udávání. Musíme si také uvědomit, že bez odvahy a statečnosti nemohu jako kněz obstát. Kéž bychom nad těmito skutečnostmi dokázali nejen přemýšlet, ale abychom i vykročili.“ 

„Je chvíle, abych vám poděkoval. Abych poděkoval převážné většině, jak dokážete zvládat situaci právě této pandemie. Svědčí o tom i vaše přítomnost, přítomnost mnohých z vás, že jste se stali sanitáři a dobrovolníky, což platí i o řeholních sestrách. Tuto odvahu nesou i zdravotní sestry. Sestra, která po mateřské dovolené dobrovolně nastoupila a zaplatila životem. To jsou příklady dneška. To jsou svědectví o církvi! Nemylme se. Moje povídání nezmění svět. Slovo, které se stalo člověkem, je skutečností. Kdyby se církev chtěla proměnit v akademickou síť, tak je zbytečná. My musíme jít cestou, kde víme, že slovo a poznání vede k jednání,“ uzavřel kardinál Dominik Duka své kázání na Missa Chrismatis ve svatovítské katedrále.

Během velikonočních svátků přichází změna a bohoslužby ve svatovítské katedrále jsou možné s účastí veřejnosti až do naplnění kapacity. Pražské arcibiskupství a prezidentská kancelář pouze upozorňují návštěvníky, aby se dostavili minimálně 30 minut před zahájením dané bohoslužby. Podrobné informace jsou ZDE na webu katedrály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…