Duka: Události roku 1989 byly nejkrásnější v mém životě

09.11.2019 20:10

Události roku 1989 byly nejkrásnějšími dny v životě nejen pro kardinála Dominika Duku, ale i pro mnohé další Čechy. Duka to řekl v rozhovoru, který dnes otiskl německý list Die Tagespost. Pražský arcibiskup v něm také popisoval situaci v katolické církvi a minulé i současné vztahy s německými katolíky.

Duka: Události roku 1989 byly nejkrásnější v mém životě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Duka před třiceti lety pracoval jako dělník v plzeňské továrně Škoda. Že komunismus padne, pochopil ze záběrů německé televize, když ukázala německého ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera na balkoně pražského Lobkowiczkého paláce.

Připomněl, že demonstrantům z Národní třídy, kteří hledali úkryt před zasahující policií, katolická církev otevřela dveře blízkého kostela svaté Voršily. Zmínil slova tehdejšího kardinála Františka Tomáška, který už 26. listopadu prohlásil, že církev stojí na straně lidu.

Kardinál upozornil, že 80 procent finanční pomoci katolické církvi v Československu před rokem 1989 směřovalo z německojazyčných zemí, což zdůvodnil historickými vazbami. Na německý způsob se po tomto roce změnila i organizační struktura české katolické církve.

Duka si postěžoval, že kvůli přílišnému zájmu o západní svět ale čeští katolíci po revoluci zanedbali vztahy s východoněmeckými biskupstvími. Tyto kontakty jsou přitom podle kardinála důležité, protože oba regiony pojí společná zkušenost z období komunismu.

Pražský arcibiskup v rozhovoru lituje, že v Čechách podle něj neexistuje dialog o genderové problematice. Vyjadřuje také názor, že zatímco přírodovědecké fakulty vysokých škol pracují přísně vědecky a jejich úroveň se zlepšila, humanitní fakulty na vědu rezignovaly a podstatné jsou pro ně jen zážitky a emoce.

Duka také vysvětluje, jak zásadní bylo pro katolickou církev v českých zemích poválečné vyhnání sudetských Němců – církev tak přišla o čtvrtinu praktikujících. Spolu s dřívějším vznikem církve Československé, dnešní Církve československé husitské, a pozdější komunistickou diktaturou tak podle Duky pro české katolíky 20. století znamenalo – řečeno metaforicky – čas genocidy.

V současnosti se ale české katolické církvi daří držet stabilní návštěvnost bohoslužeb a úspěšné jsou i její nové akce, jako například Vídní inspirovaná Noc kostelů. Česká katolická církev nyní už sama pomáhá v Africe, Asii nebo Latinské Americe.

Duka přiznává, že současná evropská katolická církev nepředstavuje v katolickém světě avantgardu. Domnívá se ale, že impulsem a inspirací pro dnešek se jí může stát studium evropské církevní historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…