Duka píše o "nenažraných prelátech" a papežovi

05.03.2014 10:56

Na pozadí pravidelné návštěvy českých a moravských biskupů u papeže upozornil kardinál Dominik Duka na paradox naší společnosti, a to ten, že synové a vnuci komunistických ministrů a potentátů jsou dnes poslanci všech možných politických stran, generálními řediteli a ministry. Zatímco lidé, jejichž rodiče byli zbaveni postavení, majetku, nesměli studovat a nemohli získat zkušenosti v zahraničí, dnes jsou, alespoň někteří, také v celkem významných funkcích. Jen s tím rozdílem, že jim je spíláno do „nenažraných prelátů“.

Duka píše o "nenažraných prelátech" a papežovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Kardinál Dominik Duka popisuje v příspěvku, který najdete na serveru ParlamentníListy.cz, něco ze zákulisí celého setkání, kam dorazili biskupové i se svými tajemníky či jinými spolupracovníky.

„Když jsme tedy dorazili ke Svatému otci, představil jsem své spolupracovníky a další biskupy. Neodpustil jsem si docela mimo protokol u každého u nich uvést, jaké je jeho původní povolání, či co vlastně v životě dělal mimo církevní struktury. Z oněch 'papalášů a nenasytných prelátů' se rázem stali postarší pánové, jejichž životní příběhy by vydaly možná na román. Většina z nich zažila buď své otce ve vězení, kde je navštěvovali, nebo jejich rodiny byly připraveny o majetek a společenské postavení, nesměli studovat a pokud chtěli získat vzdělání, pak jen na dálkových školách. Živili jsme se jako dělníci, v pomocných i odborných profesích, o které jsme se museli mnoho snažit,“ napsal Dominik Duka a připomněl tak realitu komunistických časů, kdy řada duchovních nedostala státní souhlas k výkonu služby a skončila v dělnických profesích.

Celý text Dominika Duky ZDE:

„Najednou před papežem stál kardinál, který léta pracoval jako umývač oken, druhý kardinál se vyučil zámečníkem. Byl tu biskup Paďour, který byl profesí hercem, ale skončil jako uklízeč v metru. Biskup Malý byl topičem v kotelně, biskup Herbst myl pro změnu výlohy. Dva z nás jako děti navštěvovali své otce ve vězení,“ rozepsal se kardinál o jednotlivých členech delegace.

Jak to je doopravdy s nenažranými preláty, nechám na čtenáři

Ze setkání špiček církve v České republice s papežem Františkem se tak podle Duky stalo setkání bývalých dělníků a disidentů.

„Vůbec nemíním napodobovat staré časy komunistického kádrování. Ale možná není někdy od věci si uvědomit, že synové a vnuci komunistických ministrů a potentátů, kterým často byla velmi umetena cesta ke vzdělání, studiu v zahraničí či značným finančním prostředkům, jsou dnes poslanci všech možných politických stran, generálními řediteli a ministry. Zatímco lidé, jejichž rodiče byli zbaveni postavení, majetku apod., nesměli studovat a nemohli získat zkušenosti v zahraničí, tak přece dnes jsou také v celkem významných funkcích. Jen s tím rozdílem, že jim je spíláno do 'nenažraných prelátů', ziskuchtivých a mocichtivých potentátů. Jak to je doopravdy, nechám na rozumu a svědomí laskavých čtenářů,“ napsal Dominik Duka s tím, že jednání o církevních restitucích bylo při několikadenní návštěvě pouze okrajovým tématem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…