Duka připomíná zesnulého básníka: Vlast, národ. Tato slova dnes uslyšíte snad už jen v kostele.

28.10.2014 17:58

U příležitosti dnešního státního svátku připomněl kardinál Dominik Duka na svém facebookovém profilu slova loni zesnulého básníka Zdeňka Rotrekla, který si v jednom rozhovoru posteskl nad tím, že slova jako vlast nebo národ lze v dnešní době slyšet snad jen v kostele, a nikde jinde.

Duka připomíná zesnulého básníka: Vlast, národ. Tato slova dnes uslyšíte snad už jen v kostele.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„To by stálo za úvahu, jak se neexistence těchto pojmů podepsala na našem současném národním marasmu. Vždyť to jsou slova, za která generace našich předků mnohdy položila i životy,“ citoval Duka Rotreklova slova.

Kardinál jeho slova okomentoval tím, že zmíněný nacisty nuceně nasazený a komunisty k trestu smrti odsouzený vlastenec velmi dobře věděl, o čem mluví. „Mysleme na tato slova při dnešním Dni české státnosti,“ podotkl Duka.

Již včera na sociální síti vyzval, abychom si dnes nepřipomínali jen význačné postavy v čele s prvním československým prezidentem T.G.Masarykem, které stály u vzniku Československa, ale také 150 tisíc českých mužů, kteří padli za naši svobodu. „Pomníčky na jejich památku nalezneme téměř na každé návsi,“ dodal Duka.

Celý komentář kardinála Dominika Duky:

Když kolem sebe poslední dobou pozoruji jakousi lhostejnost k vlastnímu národu a vlastně i všem tradičním institucím, vybavují se mi slova vloni zesnulého básníka Zdeňka Rotrekla z jednoho rozhovoru: "Taková slova jako vlast, národ, ta člověk slyší dnes jedině v kostele, nikde jinde. To by stálo za úvahu, jak se neexistence těchto pojmů podepsala na našem současném národním marasmu. Vždyť to jsou slova, za která generace našich předků mnohdy položily i životy".

Nacisty nuceně nasazený a komunisty k trestu smrti odsouzený vlastenec velmi dobře věděl, o čem mluví. Mysleme na tato slova při dnešním Dni české státnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…