Duka se ohradil proti zdanění restitucí. Na komunisty vytáhl Gottwalda a vyzval je, ať zpytují svědomí

03.04.2016 15:28

Zákon o majetkovém narovnání mezi státem a církvemi budí stále vášně. Hostem Otázek Václava Moravce České televize byl tak dnes kardinál Dominik Duka.

Duka se ohradil proti zdanění restitucí. Na komunisty vytáhl Gottwalda a vyzval je, ať zpytují svědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Jde o třicet tisíc položek, z nichž 29 tisíc je vyřízených. Pokud mám přesná čísla z jednání Asociací krajů a Svazu měst a obcí, jedná se v současné době o zhruba desítkách žalob,“ podotkl Duka. Nevyloučil však, že některé žaloby jsou částečným porušením ústních dohod mezi státem a církví.

„Zákon říká jasně, že se jedná o majetek, který nebyl v držení církevních právnických osob do 24. 2. 1948. Tam někdy může dojít k určitým sporným řešením, jak se právníci dívají na doručení pošty,“ uvedl.

Podle Duky je možné, že se mnohým soudním sporům podaří zabránit. „Určitě nám to nedělá dobré renomé. Zraňuje mě to a mrzí. A proto apelujeme na svědomí těch, kteří to k soudu dávají,“ dodal s tím, že mnohé kauzy jsou emocionální. Duka následně požádal i veřejnost o pochopení.

„Ohledně zdanění. Nejde o příjem, ale o odškodnění. A tady chci upozornit komunistické poslance, že by jednali v mnohém více nespravedlivěji než například Klement Gottwald,“ dodal. Za dobu komunismu církvím podle Duky dlužil stát 160 miliard korun, které církev nepožaduje. „Budiž jim to odpuštěno, ale ať jsou trochu spravedliví a přiznají si chyby a zpytují svědomí,“ podotkl k návrhu KSČM Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…