Duka tvrdě narazil. Odvolal se na dohodu s Klausem, ten o ní ale neví

25.10.2013 9:01

Katolická církev podala v srpnu žádost o vrácení budov a pozemků v areálu Pražského hradu. O majetek požádala podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Jenže právě o to nastal spor a zabývá se jím dnešní Právo. Dominik Duka se odvolává na džentlmenskou dohodu s Klausem, ten ji popírá a prezident Zeman mluví o nárocích církve jako o neoprávněných.

Duka tvrdě narazil. Odvolal se na dohodu s Klausem, ten o ní ale neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bazilika svatého Jiří v areálu Pražského hradu

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka o majetku církve na Pražském hradě jednal s premiérem Jiřím Rusnokem a k celé kauze se vyjádřil i prezident Miloš Zeman a také bývalý prezident Václav Klaus. O pokračování kauzy píše deník Právo a naznačuje, že stát s církví nechce vyměnit žádné nemovitosti v areálu Hradu.

Právě Václav Klaus s kardinálem Dominikem Dukou v roce 2010 uzavřeli oficiální memorandum, že stát a církev budou užívat katedrálu sv. Víta společně a že stát na 99 let pronajme církvi budovu Starého proboštství a tzv. Mladotův dům v sousedství chrámu.

Jenže sekretář České biskupské konference Tomáš Holub se odvolává na džentlmenskou dohodu, která měla vzniknout mezi Dukou a Klausem. Ta prý obsahovala příslib, že pražské arcibiskupství vymění devět objektů, které v rámci restitucí nárokuje, za dvě budovy, které jsou Správy Pražského hradu a které má církev dnes v pronájmu.

Klaus však podle informací deníku Právo je situací překvapen. „Žil jsem do této chvíle ve vědomí, že tehdejší dohodou jsme debatu o církvi a areálu Pražského hradu na věky, tedy na 99 let, uzavřeli,“ podotkl Klaus.

„Nevím, co se to vyrojilo za téma. O žádné dohodě, která by byla tajná nebo jiná, nevím nic. Napsali jsme – a to jsem dělal celý život – písemnou dohodu a tam je napsáno vše, na čem jsme se dohodli, ani slůvko nezůstalo skryto,“ řekl Klaus na dotaz Práva.

Duka trvá na existenci džentlmenské dohody

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek uvedl, že církev vznáší na Hradě neoprávněné nároky, které odporují dřívější oficiální dohodě mezi kardinálem Dominikem Dukou a tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Dominik Duka nicméně podle informací deníku Právo trvá na tom, že tak zvaná džentlmenská dohoda existuje. Na jejím základě by mělo podle něj dojít ke směně některých nemovitostí na Pražském hradě mezi katolickou církví a státem.

Právo o celé kauze informuje a uvádí i názor ústavního právníka Jana Kysely. Podle něj by prý taková případná domluva s prezidentem mohla mít pouze symbolickou hodnotu. „Záleželo by na tom, zda ti, kteří rozhodovat mohou, by se touto dohodou chtěli řídit,“ uvedl Kysela k celému sporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…