Duka vyrazil na Ukrajinu, křesťanství je prý v ohrožení. Známe podrobnosti

15.11.2013 9:35

Kardinál Dominik Duka navštívil na přelomu října a listopadu hlavní město Ukrajiny, Kyjev. Cílem cesty bylo navázat spolupráci pravoslavných představitelů na Východě, kteří cítí, že křesťanství je ohroženo. Organizátor návštěvy Stanislav Novotný sdělil serveru ParlamentníListy.cz detaily z cesty.

Duka vyrazil na Ukrajinu, křesťanství je prý v ohrožení. Známe podrobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kyjev popisuje Novotný jako kolébku východního křesťanství, město, které bylo ve středověku vnímáno jako nejvýchodnější velkoměsto chránící křesťanskou víru. "Hledí na Západ i na Východ. Je nám velmi blízké i trochu vzdálené, ale je nám zároveň blíže, než si chceme často připustit," dodává organizátor.

Kardinál Duka si prohlédl pamětihodnosti města, například chrám sv. Michala, chrám sv. Ondřeje nebo chrám sv. Žofie. Hlavním cílem byla Kyjevskopečerská lávra, pravoslavný klášterní komplex z 11. století, který byl náboženským a kulturním centrem východoslovanského světa.

"Komplex je velmi rozsáhlý a časové omezení nám neumožňovalo navštívit vše, ale zážitek na tak promodleném místě je velmi hluboký. Fascinující byly také tisíce mladých lidí, kteří v době místních prázdnin přijíždějí na prohlídku duchovního a kulturního symbolu země," uvádí Novotný pro ParlamentníListy.cz.

Spolupráce jako příslib lepší budoucnosti

Výpravě se podařilo uspořádat setkání Dominika Duky s kardinálem Lubomyrem Huzarem. "S člověkem, který vždy mimořádně moudře komunikoval v složitých mezináboženských vztazích na Ukrajině a za to sklidil právem všeobecnou úctu. Dnes již nevidomý kardinál Huzar vykazuje bystrost a úsudek, jaký bychom mu mnozí z nás mohli závidět," uvedl Novotný.

Vladyka, opat Kyjevskopečerské lávry, otec Pavel prý pronesl historická slova: "Ještě před dvěma roky bych s katolickou církví nechtěl spolupracovat, ale teď měním názor. Je třeba chránit křesťanské hodnoty," cituje.

"Je třeba konstatovat, že mnoho pravoslavných představitelů na Východě cítí, že křesťanství je ohroženo. Spolupráce už sama v sobě vždy obsahuje příslib lepší budoucnosti," uzavírá organizátor Dukovy návštěvy v Kyjevě Stanislav Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…