Dukovany: Rusové dají nejlepší nabídku, bojí se politik TOP 09. A bude zle

04.04.2021 20:14

Europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer má za to, že ruský Rosatom je projektu na dostavbu Dukovan stále blíž. Demokratická opozice sice opakovaně upozorňuje, že Rusko má být na doporučení tajných služeb z tohoto projektu vyřazeno, ale s tímto požadavkem se podle Niedermayera může dostat do nebezpečné pasti, ze které nenajde cestu ven.

Dukovany: Rusové dají nejlepší nabídku, bojí se politik TOP 09. A bude zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) má pocit, že vláda Andreje Babiše (ANO) kráčí vstříc Ruské federaci a chystá se tamnímu Rosatomu přiklepnout výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.  

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

„Možnost, že stavba mnohasetmiliardového, riskantního a strategického projektu bude probíhat alespoň do jisté míry v ruské režii, je stále blíž. Nikoliv kvůli neuvěřitelné šarádě ministra Havlíčka s otazníkem/nedotazníkem (možná že šlo jen o chytrý plán, jak odvést na chvíli pozornost od vládní pandemické katastrofy). Myslím, že hlavní riziko tkví v tom, že většina opozice i veřejnosti ve vládním dukovanském projektu vidí jen jedno riziko: a to čínské a ruské. A mnoho lidí očekává, že vlády ‚západních demokracií‘ na vládu naši přitlačí, aby zakázku ‚Rusku nebo Číně‘ nedala. A ono to nemusí fungovat,“ varoval Niedermayer. 

Europoslanec se obává, že francouzská společnost EDF bude přednostně řešit své dosud nedokončené projekty a případně svou celkovou restrukturalizaci v době, kdy se jedná o budoucnosti v její domovské Francii. Velké pochybnosti má také o americké společnosti Westinghouse, která už prakticky zbankrotovala.

Pokud už by někomu věřil, že někdo projekt výstavby nového jaderného bloku dokončí, je to jihokorejská firma KHNP. Jenže ta dosud v EU žádný blok nevybudovala.

„A je více než zjevné, že zdejší podmínky jsou jiné než třeba v arabských zemích, kde je firma úspěšná. Navíc KHNP podvazuje rozhodnutí domácí vlády jádro dále nerozvíjet,“ upozornil Niedermayer.

Pokud jde o ruský Rosatom, Niedermayer nepochybuje, že firma připraví na povel Kremlu nejvýhodnější nabídku na dostavbu Dukovan. Otázkou je, zda ji bude také schopný naplnit. Europoslanec si tím není jistý. Francie a Rusko by nakonec mohly lobbovat právě za přidělení zakázky Rosatomu s tím, že formálně vznikne konsorcium firem, na kterém se přiživí i francouzské a americké firmy.

„Problém bude mít ale česká opoziční politika, která možná v té době bude u moci. Její hlavní strategie ‚ne Rusku, ano spojencům‘ bude vůči rusko-spojeneckému konsorciu bezradná. A bude mít jen dvě možné, špatné, možnosti: projekt pohřbít, čímž se postaví proti vůli většiny veřejnosti, kterou právě postoje většiny politiků ubezpečily, že jádro je správné a nutné, anebo ho nepohřbít a sledovat, jak se z konsorcia vylíhne, po vzoru ruských matrjošek, nakonec Rusko a Rosatom,“ napsal Niedermayer.

Z této pasti jsme se podle europoslance mohli dostat, kdybychom se místo na jádro zaměřili na rozvoj obnovitelných zdrojů.

„Je možné, že jaderná energetika v Evropě druhý dech chytí. Ale se zapojením naší země do této ‚renesance‘ bych počkal, až se jinde ukáže, že se to dá udělat za náklady přijatelné a v čase, který odpovídá plánům. Zatím je pouze znovu a znovu ověřováno, že tomu tak není. A myslím, že pokračování vládního projektu, které bude stát samo o sobě bez stavby desítky miliard, to potvrdí,“ uzavřel Niedermayer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…