Dukovany a Rusko: Zastavte to, shodli se Piráti a Jakub Janda

31.03.2021 9:08

Vláda Andreje Babiše (ANO) vyhodila vládního zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla. Piráti a Starostové připomínají, že Míl vládu varoval před vpuštěním Ruska a Číny do tendru na dostavbu Dukovan. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy a vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček dal najevo, že na případném pozvání Ruska do tendru nevidí nic špatného. A od Jakuba Jandy zahřmělo: všechno zastavit!

Dukovany a Rusko: Zastavte to, shodli se Piráti a Jakub Janda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Předvolební průzkumy momentálně naznačují, že příští vládní garnitura může vzejít z koalice Pirátů a Starostů, která momentálně poráží Andreje Babiše a jeho ANO. Předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan proto svorně žádají ministra průmyslu, obchodu a dopravy a vicepremiéra za hnutí ANO Karla Havlíčka, aby nabral zpátečku od projektu výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech.

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí

„Špatné rozhodnutí o budoucnosti Dukovan může naši zemi poškodit na desetiletí dopředu,“ upozorňují Piráti a Starostové.

Pochybnosti, zda vláda ví, co dělá, v Pirátech a Starostech vzbudil vyhazov Jaroslava Míla, vládního zmocněnce pro jádro, který nechtěl 4 uchazečům o výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech zasílat kompletní dokumentaci. Podle něj je to předčasné.

Pana Míla považuji za významného odborníka ve svém oboru, který dokázal hájit zájem státu při přípravě projektu nové jaderné elektrárny Dukovany 2 zejména v souvislosti s parametry, které se ukazují být diskriminační vůči dalším možným světovým dodavatelům řešení (představili jsme jejich úpravu už v minulém roce) a výrazně výhodně nastaveny na realizace právě a pouze od ruského Rosatomu. Byl zároveň jediným zástupce na straně vlády, kdo na lednové schůzce opakovaně řekl, že Rusko a Čína by ani neměly být řešiteli případného tendru,” říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Předseda STAN Vít Rakušan to vidí podobně.

„Rusko a Čína jsou zcela prokazatelně bezpečnostním rizikem, což není pouze náš názor, ale také doporučení odborníků v oblasti bezpečnosti. Jejich přizvání do tendru by navíc mohlo znamenat budoucí arbitráž proti České republice, pokud vláda potvrdí své dosavadní sliby, že dojde nakonec k jejich vyřazení. Podzimní volby, které mohou překreslit politickou mapu se přibližují, proto ten tlak z různých stran stoupá, ale nesmíme mu podlehnout. Špatné rozhodnutí v této věci může naši zemi negativně poškodit na desetiletí dopředu,” řekl Rakušan.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy a vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček však dal opakovaně najevo, že na případném pozvání Ruska do tendru na dostavbu Dukovan nevidí nic špatného. Zdůraznil však také, že zatím žádný tendr zahájen nebyl.  

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty označilo snahu stávající vlády o výstavbu nového bloku v Dukovanech dokonce „za zmanipulovaný tendr" a žádá jeho okamžité ukončení. Zaslání dokumentace k výstavbě nového bloku Ruské federaci považují Evropské hodnoty za velmi nebezpečné.

„V pondělí vláda pod smyšlenými důvody odvolala vládního zmocněnce Jaroslava Míla, který byl odborným garantem celého procesu. Reálným důvodem Mílova odvolání bylo to, že se postavil proti Havlíčkovu proruskému jednání a členům Bezpečnostní rady státu poslal odborné stanovisko, které vysvětluje nepřijatelnost vicepremiérova kroku. Vláda tak definitivně ztratila podporu demokratické opozice pro tento projekt na 80 let, čímž ho jednoznačně zpochybnila v očích uchazečů z demokratických států. Vláda se z politických důvodů zbavila jediného odborného garanta přípravy jaderného projektu, což jen potvrzuje, že současný kabinet připravuje tendr ve prospěch ruského zájemce. Jelikož před touto variantou explicitně varuje šest hlavních bezpečnostních institucí České republiky, vláda tak přímo ohrožuje bezpečnost a suverenitu státu,“ upozorňuje bezpečnostní centrum Evropské hodnoty.

Takto výrazně poškozený tendr by měl být podle Evropských hodnot okamžitě ukončen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…