Důrazná politika Lotyšska: Uprchlíci dostanou necelých 60 korun na den

09.02.2016 19:54

Lotyšsko přišlo na to, jak sice formálně přijmout evropské kvóty na migranty, ale fakticky nepřijmout jediného migranta. Jejich sociální dávky jsou na opravdu nízké úrovni. Tak nízké, že za ně uprchlíci jen těžko v zemi přežijí. A práci téměř nemají šanci najít, pokud neumějí jazyk. Znalost jazyka totiž vyžaduje zákon.

Důrazná politika Lotyšska: Uprchlíci dostanou necelých 60 korun na den
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Novinky.cz informovaly s odvoláním na britskou BBC o tom, že Lotyšsko našlo cestu, jak znepříjemnit život uprchlíkům v Lotyšsku natolik, aby chtěli sami odejít. „K ubytování v uprchlickém táboře dostanou 2,15 eura (asi 58 Kč) na den na stravu a další výdaje. Během tří až šesti měsíců v táboře se uprchlík může na státní náklady učit lotyšsky. Uprchlík pokračující ve studiu může doufat v podporu v nezaměstnanosti, ale tu vláda snížila na 139 eur měsíčně (3 750 korun); ostatní členové rodiny mohou dostávat po 97 eurech (2 620 korun), píše server s odvoláním na BBC.

Přitom jen pronájem garsonky v hlavním městě Rize stojí okolo 150 eur. A nacionalističtí poslanci si pochvalují, že za těchto podmínek nebudou chtít uprchlíci v Lotyšsku žít, ačkoli země přistoupila na to, že v rámci kvót přijme 531 lidí.

K dokreslení celé situace je třeba dodat, že do Lotyšska dorazily dvě rodiny z Eritreje a Sýrie, celkem šest lidí. Lotyši začali ještě výrazněji protestovat proti migrantům. Jen za poslední půlrok se v hlavním městě konalo šest demonstrací zaměřených proti migrantům.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…