Důrazný vzkaz Milana Chovance ohledně uprchlíků: Mou prioritou je naše bezpečnost. Ať se to Šabatové a komisaři OSN líbí nebo ne

30.10.2015 10:28

Děláme všechno proto, aby tady bylo bezpečno. Nemusí se to vždy líbit, jako například OSN nebo paní Šabatové, ale pro mě je na prvním místě bezpečnost, která sice musí jít ruku v ruce s lidskými právy, ale v některých situacích je pro mě bezpečnost prostě prioritou číslo jedna, říká v rozhovoru pro server Aktuálně.cz ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Důrazný vzkaz Milana Chovance ohledně uprchlíků: Mou prioritou je naše bezpečnost. Ať se to Šabatové a komisaři OSN líbí nebo ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Podle Chovance bude mít migrační krize pro Evropu fatální dopady. „Děsí mě názorová roztříštěnost Evropy, děsí mě změna postojů velkých zemí. Paní Merkelová svým prohlášením 'všechny uprchlíky přijmeme' vychýlila pomyslné kyvadlo doleva a teď jsou signály, že to bude chtít Německo vychýlit zase na druhou stranu. Už dneska kritizují svého souseda, Rakousko, za to, že jim tam migranty posílá,“ uvedl Chovanec.

  • Celý text je ZDE

Děláme vše proto, aby bylo v Česku bezpečno

České veřejnosti pak vzkazuje: „Děláme všechno proto, aby tady bylo bezpečno. A to tady je. Nemusí se to vždy líbit, viz OSN, viz paní ombudsmanka Šabatová a další… Rozumím světonázoru těchto lidí, ale pro mě je na prvním místě bezpečnost, která sice musí jít ruku v ruce s lidskými právy, ale v některých situacích je pro mě bezpečnost prostě prioritou číslo jedna,“ řekl s tím, že od ministra vnitra člověk nic jiného ani čekat nemůže.

Připomněl také málo známý fakt. Zatímco OSN nás kritizuje za poměry v českých detenčních zařízeních, tak právě OSN snížila potravinovou podporu v uprchlických táborech z důvodu nedostatku peněz. „Místo aby avizovali problém a požádali o pomoc. Takže oni tam těm nešťastníkům sníží základní potřeby a ti se pak seberou a vyrazí do Evropy,“ kritizoval ministr celosvětovou organizaci.

Čeští politici s vládou nedrží basu. Na rozdíl od Slováků

Poukázal také na to, že Slovensko má ve svých detenčních zařízeních kolem čtyř set lidí, Česko ve svých detenčních zařízeních má kolem 450 migrantů. Přičemž Slovensko se k nim chová téměř totožně jako my. „Rozdíl je ale v tom, že někteří ministři naší vlády stav těchto zařízení kritizují. Kritizuje je ombudsmanka. A pak pan komisař OSN Husajn ve své zprávě cituje výroky pana ministra Pelikána, výroky paní Šabatové. Prostě Slováci na sebe upozorňují mnohem méně než my,“ vyčetl Chovanec českým politikům, že s vládou „nedrží basu“.

Naše azylová zařízení zejí prázdnotou. Migranti k nám nechtějí

Připustil, že nejméně ministři Robert Pelikán a Jiří Dienstbier jeho postoj k uprchlíkům kritizují. „Jejich představa je, že bychom neměli migranty vůbec zadržovat, protože se ničeho nedopustili, že ve své podstatě jsou na výletě a omylem přešli státní hranici,“ uvedl Chovanec.

Podle jeho názoru je ale zadržování uprchlíků v detenčních zařízeních podle práva a navíc to umožňují mezinárodní smlouvy a dohody. „Musíme rozlišovat nelegální migranty, kteří se přes nás chtějí dostat dál, a žadatele o azyl. Ti, když v Česku o azyl požádají, tak se dostanou do zařízení, kde je volný pohyb. Ale ta naše azylová zařízení zejí prázdnotou. Protože ti lidé z této migrační vlny ze Sýrie a Afghánistánu k nám nejdou,“ vysvětlil.

Svěřil se i se svým názorem, jak by měla Evropa k uprchlíkům přistupovat: „Pomáhejme uprchlíkům před válkou, kterých je v této migrační vlně tak dvacet třicet procent. Těm ostatním jasně deklarujme, že nemají šanci, že je vrátíme,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…