Dušek: Virus je všude. Nikdy nezmizel. Ale není důvod k obavám. A podzim...

06.08.2020 18:00

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška není v současné koronavirové pandemii důvod k obavám. Hygienici totiž dle jeho slov stíhají většinu případů trasovat. Uvedl to v rozhovoru pro Novinky.cz.

Dušek: Virus je všude. Nikdy nezmizel. Ale není důvod k obavám. A podzim...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Dušek v rozhovoru mimo jiné uvedl, že situace se nemění od pondělí, kdy byl představen nový semafor se zeleně vyznačenými devíti okresy, v nichž je první pohotovostní stupeň. I když se objevily nové lokality s vyšším výskytem, ze všech čísel se jeví, že krajské hygienické stanice je stíhají trasovat z 90 i více procent. 

„Situace je z toho pohledu neměnná. A jestli se nám to šíří po republice? Objektivní realita je taková, že virus je všude. Nikdy nezmizel,“ uvedl Dušek. Zároveň jedinou predikcí, kterou si troufl udělat, je ta, že situace, v níž jsme teď, s námi bude až do konce srpna. 

Zda se to pak zklidní, neví. „Může se to zklidnit, může to naopak i zesílit, jak se změní počasí. Evidentní je, že nakažlivost je poměrně vysoká, virus se rychle předává. Je to vidět na ohniscích třeba z toho pražského klubu. To je teď jediná jistota, kterou vidím,“ sdělil Dušek. Zároveň však ubezpečil, že skutečně hygienické stanice velmi rychle trasují. 

„Je přijata řada opatření, která brání zásahu zranitelných skupin. Větší pozor si dávají nemocnice či sociální ústavy. Určitě i lidé sami. To vše má vliv na to, že virus tu ‚nebezpečnost‘ nemá. Coby nevirolog si jen troufnu říct: je stále vidět, že je ta nemoc snadno nakažlivá, tedy se šíří snadno,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…