Dušek šokoval. Naznačil napojení odborových předáků na vládu

31.05.2012 5:05

Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, aby diskutoval o připravované novele zákona o stávce. Vláda podle něj zavádí totalitu. Kritizoval také nečinnost českých odborů ve srovnání se světem.

Dušek šokoval. Naznačil napojení odborových předáků na vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

„Já si myslím, že vláda dělá v podstatě všechno proto, aby lidem nedala zapomenout na komunisty,“ uvedl Dušek s tím, že je přesvědčen o tom, že pokud bude Nečasův kabinet takto pokračovat, KSČM vyhraje volby.

Diskriminační opatření. Stávky znemožněny

Dušek připomněl, že právo na stávku a na protest je zakotveno v ústavě. „Snaha sešněrovat tato práva a ještě zpřísnit stávající zákon, hovoří o omezení práv odborů a zaměstnanců. To už si s nimi pak můžete dělat, co chcete,“ tvrdí.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek uvedl, že zákon je nutný po loňských problémech, kdy soud stávku v červnu zakázal a musela se konat jindy. „Být po mém, tak bych to rozhodně neposlechl, protože bychom to určitě vyhráli,“ řekl Dušek. „Pokud je to podle pana Drábka a vlády problém, který je třeba řešit, tak to je skvělé, všechny dcery máme vdané a ekonomika vzkvétá,“ ironizoval.

Argument vlády, že se snaží eliminovat dopady stávky na občany, Dušek jednoznačně odmítl.  Nelíbí se mu například nutnost poskytnout 24 hodin před stávkou seznam jejích účastníků. „Jsou tam diskriminační opatření. Je to tak, že musíte vytvořit něco, co bude v budoucnu sloužit k vyhazování lidí,“ myslí si.

Zavadilovo pivo s Kalouskem

„Tento stát ohrožuje daleko víc neexistence předpisů, jako je boj s korupcí nebo majetková přiznání. A hle – tady si pan Nečas vrásky nedělá,“ prohlásil Dušek s tím, že vláda se chce jen odborářům mstít. „Jsme nejmírumilovnější odboráři snad v celé Evropě, což mi vadí,“ zlobil se odborář.

Podle něj bychom měli ekonomiku chránit raději tím, že diletanti typu dnešních politiků nesmějí vstoupit do Strakovy akademie. „Bereme ústavní právo občanům, protože ho svážeme tak, že jej nelze použít,“ myslí si Dušek. Velmi kritizuje předáky odborů, že nedokáží zorganizovat větší akce.

„Řada lidí v čele odborových organizací umírňuje požadavky členské základny. Může existovat propojení na vládu a hlídání si vlastních pozic,“ nechtěl nikoho jmenovat Dušek, ale připustil, že se jedná například o Jaroslava Zavadila, který byl po demonstraci na Václavském náměstí na pivu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. „To nám rozhodně neprospělo,“ uznal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…