Dusno v KSČM: Jiří Dolejš je buržoazní element a je ve Sněmovně, aby se měl dobře, říká se prý

20.11.2017 7:17

Po sněmovních volbách se čeká zemětřesení v celé řadě českých politických stran. Z čela TOP 09 odejde Miroslav Kalousek, v sociální demokracii se možná odehraje politický hurikán a křeslo se kymácí i pod šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. O politické bitvě mezi komunisty píše časopis Týden. Musí si dnes komunisté říci, že „poslední bitva vzplála“?

Dusno v KSČM: Jiří Dolejš je buržoazní element a je ve Sněmovně, aby se měl dobře, říká se prý
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

Těsně po volbách se začalo mluvit o tom, že šéf komunistů Vojtěch Filip přijde o svou funkci. V čele KSČM stojí 12 let a ve volbách v roce 2017 dovedl stranu k volební katastrofě v podobě vůbec nejhoršího volebního výsledku v historii strany. Komunisté nedosáhli ani na 8 procent. Místopředseda ÚV KSČM pro ideologickou práci Josef Skála začal Filipa kritizovat. Byl prý málo radikální a takhle to dopadlo. Komunisté proto svolali mimořádný sjezd, v němž naplno vzplane boj mezi křídlem konzervativního Josefa Skály a „pokrokově“ smýšlejícího Vojtěcha Filipa.  

„Řečeno slovníkem československého diktátora Klementa Gottwalda, odehraje se střet mezi kovanými marxisty-leninisty a oportunisty,“ napsal časopis.

Za „oportunisty“ by Skála a jeho podporovatelé pravděpodobně označili samotného Vojtěcha Filipa a místopředsedu Jiřího Dolejše, který má za to, že je především třeba modernizovat image strany. Přitvrzování v ideologii není podle Dolejše správnou cestou. „Osobně nevidím hlavní problém v programu, nepomůže ani intenzivnější ideologizování. Jako první je třeba modernizovat image strany, těžko lít nové víno do starých měchů. V situaci, kdy jsou lidé z politiků otráveni, je odpuzuje přestárlost naší struktury a neustále brodění se minulostí,“ konstatoval Dolejš.

O slovo se však přihlásil i Skála, který Dolejše nešetřil. „Leze mezi půlky těm, kteří dnes kádrují levici,“ vypálil místopředseda pro ideologickou práci. „Teď zvoní hrana docela jiným starým strukturám. Těm, které levicovou politiku vykastrovaly na rádoby technokratické tanečky, jež nic nemění a ani to nemají v plánu. Tahle simulace je beznadějně po sezóně,“ doplnil.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Křídlo Joserfa Skály považuje podle všeho Dolejše za exponenta buržoazie, který sedí ve Sněmovně už pějnýchh pár let a jediné, o co mu jde, je poklidný buržoazní životní styl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…