Dusno v Senátu kvůli registru smluv. Zástupce ČSSD mluvil o paskvilu, ODS protestovala proti nátlaku Rekonstrukce státu

19.04.2017 21:33

Senát neumožnil rychlé přijetí sněmovní verze novely o registru smluv, která počítá s plošnými výjimkami pro státní a obecní firmy. Navrhl to dnes v úvodu projednávání novely senátorský klub ODS s poukazem na postup protikorupčního sdružení Rekonstrukce státu vůči senátorům. Proti se ale postavil senátorský klub Starostů.

Dusno v Senátu kvůli registru smluv. Zástupce ČSSD mluvil o paskvilu, ODS protestovala proti nátlaku Rekonstrukce státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

Horní komora poté pokračovala v projednávání novely ve standardním režimu. Řada senátorů připravila v novele změny, někteří navrhli její zamítnutí.

Přijetí novely navrhoval za senátory ODS Tomáš Jirsa. Podle něj senát o předloze nyní nemůže svobodně rozhodnout, neboť Rekonstrukce státu „vydírá“ senátory tím, že zveřejní jejich rozhodnutí na billboardech, pokud plošné výjimky umožní. Stěžovali si na to i senátoři jiných stran. Jirsa v této souvislosti zmínil možnost trestního oznámení.

Proti rychlému přijetí se jménem své frakce postavil předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník. Právě Starostové patřili k těm, kdo za vznikem registru smluv stáli a kteří by rádi plošné výjimky pro státní a obecní firmy z novely odstranili. Michael Canov z klubu Starostů navrhl zamítnutí novely, byl by ovšem ochoten případně podpořit zrušení celého zákona. Označil za nemravné, že současný zákon dává výjimku parlamentu.

KDU-ČSL podpořila zachování výjimky pouze pro národní podnik Budějovický Budvar v souladu s původní poslaneckou předlohou. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha normu označil za „paskvil, který brání v mnoha odvětvích normálnímu životu i řádné hospodářské soutěži“. Podle Radko Martínka (ČSSD) původní zákon i jeho novela odporují pravidlům ochrany veřejné soutěže a jsou protiústavní.

Novela počítá s tím, že zveřejňování smluv v internetovém registru by se nemělo vztahovat nejen na Budvar, ale i na všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. Podle kritiků tím bude zákon „okleštěn“ či „vykostěn“, neboť z registru by zmizely dvě pětiny smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…