Důstojník stíhaný s Bártou má další problém. Měl prý varovat Rittiga

21.11.2013 16:57

Existuje podezření, že někdejší vysoký důstojník protikorupční policie Jan Petržílek, který měl předat Vítu Bártovi (VV) odposlechy telefonických hovorů mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a lobbistou Romanem Janouškem, varoval před domovními prohlídkami dalšího z lobbistů Ivo Rittiga. Informuje o tom deník Právo.

Důstojník stíhaný s Bártou má další problém. Měl prý varovat Rittiga
Foto: repro ČT
Popisek: Tisková konference PČR

Jan Petržílek byl pracovníkem civilní rozvědky a v době, kdy se rozhodl přejít k policii, došlo k dnes již dobře známým únikům odposlechů telefonických rozhovorů mezi bývalým primátorem Prahy Pavlem Bémem (ODS) a lobbistou Romanem Janouškem. Petržílek měl tyto odposlechy předat tehdejšímu šéfovi bezpečnostní agentury ABL Vítu Bártovi. Za to byli jak Bárta, tak Petržílek před krátkým časem zadrženi a obviněni.

Teď se ukazuje, že BIS ještě před jeho odchodem k policii podezírala Petržílka z toho, že by mohl být jedním z lidí, kteří nesou vinu na úniku citlivých informací, ale při jeho přechodu k policii o tom neinformovala patřičná policejní místa. Vzhledem k této skutečnosti nelze vyloučit fakt, že Petržílek pouštěl informace i ve strukturách policie, např. směrem k lobbistovi Ivo Rittigovi.

„Různá varování se objevovala už od počátku, ale nepřikládali jsme jim příliš důležitosti. Pak se ale začaly dít takové věci, že lidé byli např. zjevně připraveni na domovní prohlídky. Velmi ochotně nám třeba vydali počítače, ale my jsme pak zjistili, že všechny byly zrovna den předtím náhodou přeformátovány,“ řekl deníku pod podmínkou anonymity zdroj podílející se na vyšetřování. Nevyjasněnou otázkou přitom zůstává, kdo příchod Petržílka na vysokou pozici v rámci protikorupční policie prosazoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…