Důvěra lidí v jednotlivé ministry: Hádejte, kdo vede

21.07.2014 12:01

Nejlépe hodnoceným ministrem vlády je šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, nejhůře hodnoceným je rovněž člen vlády za ANO, ministr dopravy Antonín Prachař. Ukázal to aktuální průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na hodnocení důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) po necelém půlroku činnosti.

Důvěra lidí v jednotlivé ministry: Hádejte, kdo vede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Největší důvěře se v červenci se ziskem 41,7 %kladných hlasů těší ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který tak v čele vystřídal svoji stranickou kolegyni a ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. Babiš tak získává na svou stranu další voliče.

Věra Jourová, čerstvě vybraná kandidátka na funkci eurokomisařky, získala 41,4 % kladných hlasů a je tak druhou nejlépe hodnocenou členkou vládní koalice. Na prvních dvou místech se tak stejně jako v předchozích měsících udržují vrcholní představitelé hnutí ANO. Andrej Babiš navíc potvrzuje v rámci široké veřejnosti roli nejpreferovanějšího politika koaliční vlády.

Celý průzkum ZDE

Pozice premiéra Bohuslava Sobotky naopak oslabuje a před svého stranického šéfa se v červenci navíc dostává se ziskem 39,6 % kladných hlasů ministr vnitra Milan Chovanec.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je tak se ziskem 38,8 % kladných hlasů na čtvrtém místě. Oproti květnovému šetření společnosti SANEP tak premiér ztrácí 1,3 procentního bodu. Podle průzkumu se na něj navíc dotahuje ministr školství Marcel Chládek, a to s aktuálním ziskem 38,3 % kladných hlasů.

Velice si polepšil Jan Mládek

Propad oproti květnovému šetření společnosti SANEP zaznamenal ministr obrany Martin Stropnický, a to o 4,2 procentního bodu. Martin Stropnický se tak aktuálně těší přízni 35,5 % dotázaných. Největší propad, 5,5 % hlasů, zaznamenal lidovecký ministr kultury Daniel Herman, který s aktuálním ziskem 24,7 % kladných hlasů zaujal 13. pozici pomyslného žebříčku důvěryhodnosti ministrů vlády Bohuslava Sobotky.

Naopak největší nárůst kladných hlasů zaznamenal sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který si oproti květnu polepšil o 6,1 % a je na 11. místě.

V červenci byl nejhůře hodnocený ministrem se ziskem 22,4 % kladných hlasů ministr dopravy Antonín Prachař.

Místopředseda vlády pro vědu a výzkum a předseda třetí a nejmenší vládní koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si pak oproti květnu polepšil s aktuálním ziskem 32,4 % kladných hlasů o 0,4 procentního bodu a o jedno místo, kdy z devátého květnového místa zaujal v červenci osmou pozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…