Důvěra ve Sněmovnu: Je to lepší než za Nečase

17.01.2017 11:08

Poslanecké sněmovně důvěřuje třetina lidí, stejně jako Senátu. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu agentury STEM.

Důvěra ve Sněmovnu: Je to lepší než za Nečase
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Stejnou důvěru jako ve Sněmovnu mají obyvatelé k předsedovi této ústavní instituce Janu Hamáčkovi, tedy také 33 %. Předseda Senátu má ale u lidí vyšší důvěru (38 %) než samotná horní parlamentní komora (34 %).

Od roku 2015 se poněkud snížila jak důvěra v Jana Hamáčka (o 4 procentní body), tak v Milana Štěcha (o 8 bodů).

Více než polovina veřejnosti (56 %) nemá důvěru ani v Poslaneckou sněmovnu, ani v Senát. Naopak téměř čtvrtina občanů (23 %) důvěřuje oběma komorám Parlamentu ČR.

Současná míra důvěry v Poslaneckou sněmovnu je významně vyšší než v předchozím funkčním období. V prosinci 2012 mělo totiž důvěru ve Sněmovnu pouze 18 % občanů. Důvěra v Senát je poměrně stabilní, v prosinci 2012 činila 30 %.

Průzkum ZDE

Při srovnání hodnocení Jana Hamáčka s hodnocením jeho předchůdkyně v křesle předsedy Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové měl Jan Hamáček v prvním roce svého funkčního období mírně vyšší důvěru veřejnosti. Jenže důvěryhodnost Němcové byla v letech 2010 až 2012 stabilní, u Hamáčka je vidět významné snížení podílu pozitivních hodnocení.

Když nastupoval do funkce předsedy Senátu Milan Štěch, měl důvěru 40 % občanů. Podobně jako jeho předchůdce Přemysl Sobotka na konci svého funkčního období. V září 2010 totiž Sobotkovi důvěřovalo 41 % lidí. V letech 2011 a 2012 se však míra důvěry ve Štěcha snížila a na vstupní hodnotu se vrátila až v roce 2013.

Po dvouletém období stability v aktuálním průzkumu je znovu vidět pokles míry důvěry.

Průzkum byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 30. listopadu až 12. prosince 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…