Důvěra ve státní instituce klesá

28.10.2010 7:14

Agentura CVVM provedla pravidelný průzkum důvěry v ústavní instituce a všechny subjekty si oproti minulým měsícům pohoršily.

Důvěra ve státní instituce klesá

Prezidentu republiky nyní věří 64 procent dotázaných, což je o osm procentních bodů méně, než v září. Z hlediska demografie pak hlavě státu důvěřují hlavně lidé s dobrou životní situací a potenciální voliči ODS.

Vládě na počátku letošního října věřilo 30 procent respondentů, což je o 12 procent méně než v září. Zde platí, že vládu podporují spíše lidé ve věku 30 až 44 let s dobrou životní úrovní, kteří jsou ekonomicky aktivní a mají vysokoškolské vzdělání. Jde většinou o příznivce koaličních partají, naopak u příznivců levice je podpora výrazně nižší.

Celá zpráva CVVM ZDE

Pohoršila si i zastupitelstva

Poslanecké sněmovně a senátu důvěřuje shodně 21 procent dotázaných, ovšem i zde došlo oproti minulosti k poklesu, u sněmovny o 9 bodů, u Senátu o 4. I zde platí stejné demografické vzorce jako v minulých případech, dobře zajištění a vzdělanější příznivci pravice jsou ve vztahu k těmto institucím optimističtější.

Konečně i lokálním politickým reprezentacím, mezi které se řadí krajská a obecní zastupitelstva, ubývají sympatizanti. Došlo zde shodně ke čtyřprocentnímu propadu.

Zde ale platí, že mezi názory různých demografických skupin nelze najít zásadnější rozdíly.

S politikou je většina Čechu nespokojená

Průzkum společnosti CVVM se ve své druhé části věnoval spokojenosti v politickou situaci, tu pociťuje 12 procent respondentů, což je srovnatelné s posledním šetřením. Čtvrtina obyvatel se necítí ani spokojena, ani nespokojena, zato nespokojených je 60 procent. Zbytek dotázaných zvolil variantu „neví".

I zde platí, že spokojenější respondenti se rekrutují z řad vzdělaných a pravicově orientovaných osob se slušnou životní úrovní.

Čtěte také:

Klaus není v kontaktu s občany, vyplývá z průzkumu CVVM

Podle průzkumu CVVM by volby vyhrála ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…