Důvěra ve vládu stoupá, ukázal průzkum. U Zemana zůstává na 44 procentech

20.02.2015 19:54

Lidé v Česku v únoru z ústavních institucí dál nejvíc věřili obecním zastupitelům, důvěřovaly jim dvě třetiny dotázaných v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Vládě Bohuslava Sobotky důvěra mírně vzrostla na 49 procent, prezidentovi Miloši Zemanovi zůstala na lednových 44 procentech. Příliš se nezměnil ani podíl lidí důvěřujících sněmovně a Senátu.

Důvěra ve vládu stoupá, ukázal průzkum. U Zemana zůstává na 44 procentech
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Dvoře Králové

"V únorovém šetření nedošlo ve srovnání s předešlým měřením v hodnocení pravidelně sledovaných ústavních institucí k žádným zásadním změnám," uvedli autoři průzkumu.

Důvěra ve sněmovnu proti lednu klesla o jeden procentní bod

Důvěra v Zemana je nyní zhruba na úrovni, kde byla před rokem. Od loňského února rostla do října až na 58 procent, koncem roku ale prudce klesla o víc než 20 procentních bodů. Prezident tehdy čelil kritice za své vulgární výroky pronesené ve vysílání Českého rozhlasu v pořadu Hovory z Lán a některá vyjádření při návštěvě Číny. V lednu důvěra v Zemana vzrostla o deset procentních bodů na úroveň, kde je i v tomto měsíci.

Podobně vysoká jako v obecní zastupitelstvo je důvěra ve starosty, méně lidí už věří krajským zastupitelům se 46 a hejtmanům se 42 procenty. Důvěra ve sněmovnu proti lednu klesla o jeden procentní bod na 36 procent, v Senát zůstala beze změny na 35 procentech.

Zprávu CVVM naleznete ZDE.

CVVM se v průzkumu u 1069 lidí na počátku února zajímalo také o důvěru vůči České národní bance. Centrálním bankéřům nyní věří 41 procent dotázaných, tedy o devět procentních bodů méně než loni v červnu. Důvěra v Národní bezpečnostní úřad, naposledy zjišťovaná v dubnu 2011, od té doby stoupla o šest procentních bodů na 48 procent.

Spokojenost se současnou politickou situací v průzkumu vyjádřilo 21 procent lidí, což je o dva procentní body více než v lednu. Ani spokojeno, ani nespokojeno se cítí být 37 procent, nespokojenost vyjádřily dvě pětiny dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …