Důvodů ke spokojenosti bylo v roce 2015 doopravdy málo, povzdechl si starosta Uničova

14.12.2015 8:50

Ačkoliv z globálního hlediska hodnotí Dalibor Horák (ODS) uplynulý rok negativně, radnici se podle jeho slov i přes velmi ambiciózní rozpočet podařilo uskutečnit všechny naplánované investiční akce, a díky přísné finanční politice se původní plán v průběhu roku podařilo ještě rozšířit. Je také přesvědčen, že spolupráce zastupitelstva by mohla sloužit jako vzor v rámci celé České republiky. Co nového však chystá v příštím roce? Mluvili jsme ale také o střetu zájmů podnikatelů, kteří vstupují do politiky, a o možných rizikách pro naši demokracii.

Důvodů ke spokojenosti bylo v roce 2015 doopravdy málo, povzdechl si starosta Uničova
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uničova Dalibor Horák (ODS)

Blíží se konec roku, můžete stručně shrnout ten letošní?

Pokud bych měl hodnotit končící rok pouze z vnitřního pohledu, pro město Uničov určitě šlo o úspěšné období. Přestože rozpočet města byl velmi ambiciózní, podařilo se uskutečnit všechny naplánované investiční akce, a díky přísné finanční politice se původní plán v průběhu roku podařilo ještě rozšířit. Věnovali jsme se zejména snížení energetické náročnosti veřejných budov, v rámci zateplení dostaly nové fasády objekty technických služeb, městského kina, jedné základní školy, domu služeb a polikliniky. Podle reakcí občanů je zřejmé, že projektanti a pracovníci realizačních firem odvedli svou práci na jedničku. Mimoto byla dokončena obnova veřejné zeleně ve třech místních částech města a také v tomto případě projevují občané svou spokojenost. V těchto dnech ještě dokončujeme první etapu revitalizace jednoho z největších sídlišť ve městě a několik dalších drobnějších investičních akcí.

Naše město ale v průběhu roku nebylo aktivní jen v investiční oblasti. Už několik let udržujeme vysokou vydavatelskou aktivitu, a tak se před pár měsíci na pultech knihkupectví a v regálech knihoven objevila populárně naučná publikace Příběhy uničovské archeologie, která vzbudila velkou pozornost nejen běžných čtenářů, ale také odborných kruhů doma i v zahraničí. Kniha určitě stojí za přečtení a může se stát také pěkným vánočním dárkem.

Pokud bychom ovšem rok 2015 hodnotili z globálního hlediska, důvodů ke spokojenosti by bylo doopravdy málo.

Povolební vyjednávání neprobíhala v Uničově úplně hladce, jelikož si post starosty nárokovala i ČSSD. Nakonec jste se ještě společně s KDU-ČSL dohodli. Jak byste atmosféru na radnici hodnotil dnes?

Je naprosto přirozené, že se po volbách každý z politických subjektů snaží maximalizovat svůj výsledek. Ovšem ve velmi krátké době se potvrdil můj předpoklad, že tato záležitost bude vyřešena dohodou všech členů zastupitelstva, zvolených za tři koaliční politické subjekty. Tuto dohodu svými hlasy při volbě nových orgánů města podpořili také někteří další kolegové mimo koalici. Dnešní atmosféra na uničovské radnici, v orgánech města a také přístup k práci a osobní vztahy mezi členy zastupitelstva mohou sloužit za vzor v rámci celé České republiky.

Jak jste se pochlubil ParlametnímListům.cz, trvale se vám daří udržet zdravou ekonomiku města při velmi vysoké míře investic. Co stojí za tímto vaším úspěchem? A odkud plynou městu nejvyšší zdroje příjmů?

Ekonomická kondice města Uničova nestojí na struktuře příjmů, ta je u všech měst a obcí přibližně stejná. Na ročních příjmech rozpočtu města Uničova ve výši zhruba čtvrt miliardy korun se ze 60 % podílejí daňové příjmy, tedy především podíly na jednotlivých daních, příjmy z loterijního průmyslu a správní poplatky, z 30 % přijaté transfery – zejména dotace od různých poskytovatelů, 8 % tvoří nedaňové příjmy, tedy hlavně příjmy z pronájmu nemovitého majetku. Nejmenší příjmovou položku, zhruba 4 %, představují kapitálové příjmy, kde se objevují především příjmy z prodeje majetku města.

Na zdravé ekonomice města má spíše podíl dlouhodobé zodpovědné jednání členů zastupitelstva. Ti město nezatěžují megalomanskými projekty, které by vyžadovaly úvěrovou zátěž, jak se to děje v některých jiných městech. Proto v Uničově není třeba vynakládat vysoké částky na splátky úvěrů a o to více financí je možné použít na financování investičních akcí. Navíc pokud jsou investiční akce připraveny podle vyhlášených nebo předpokládaných dotačních titulů, ke každé proinvestované koruně z městského rozpočtu můžeme přidat 50–80 haléřů od různých poskytovatelů dotací. A právě v získávání různých dotací je město dlouhodobě velmi úspěšné.

Kolik občané Uničova dluží městu? Mám na mysli například za svoz odpadu, nájem či další služby?

Pohledávky města za jeho občany a návštěvníky představovaly v půli letošního roku částku necelých 5 milionů korun. Z toho více než 2 miliony byl dluh na poplatku za odvoz odpadů, zhruba 1,4 milionu za přestupky v dopravě, různé další pokuty se pohybují ve výši okolo 0,5 milionu a jiné přestupky dosahují výše 0,2 milionu korun. Ostatní položky se pohybují v desítkách nebo jednotkách tisíců korun. Obecně je možné uvést, že nejvyšší platební morálku mají senioři. Příslušníci mladších generací často uspokojují své jiné zájmy na úkor platebních povinností vůči městu.

Máte již schválen rozpočet pro nadcházející rok? A prozradíte nám, jaký bude?

Návrh rozpočtu města na rok 2016 bude 8. prosince projednávat rada města a následně 15. prosince zastupitelstvo. Návrh je už tradičně předkládán jako vyrovnaný v objemu 194,5 milionu Kč, v průběhu roku se předpokládá jeho úprava o přijaté dotace na zmiňovanou výši okolo čtvrt miliardy korun. Součástí výdajové části rozpočtu jsou mimo jiné poskytnuté dotace ve výši okolo 17 milionů korun na zajištění činnosti všech možných organizací na území města, které vyvíjejí činnost v oblastech kultury a sportu. Více než 30 milionů korun je určeno na financování investičních akcí. Nejvýznamnějšími z nich by měly být výstavba cyklostezek k sousedním obcím Újezdu a Šumvaldu, vybudování vodovodu a příprava pro napojení kanalizace pro místní část Nová Dědina, energetická opatření na několika bytových domech a zubním středisku, rekonstrukce několika místních komunikací nebo pokračování revitalizace jednoho ze sídlišť a obnovy zeleně v místních částech. Všechny plánované menší investiční akce zde není možné vyjmenovat. Za pozornost stojí skutečnost, že v osmi místních částech města, ve kterých žije přibližně 7 % obyvatel, by v příštím roce měla být z vlastních prostředků města proinvestována částka vyšší než 12 milionů korun.

Co nového čeká Uničov v roce 2016?

Město samotné není jediným významným investorem, který se snaží vylepšit komfort občanů. Nejvýznamnější část hlavních komunikací patří Olomouckému kraji, který se zejména v poslední době snaží o jejich obnovu. V letošním roce kraj ve spolupráci s městem připravil projektovou dokumentaci pro generální rekonstrukci vozovky v Olomoucké ulici od centra města ve směru na sousední Želechovice, Žerotín a Šternberk. Rekonstrukce by měla být zahájena ve druhé polovině příštího roku a v optimálním případě v příštím roce také dokončena. Vzhledem k tomu, že jde o jeden z pěti hlavních vjezdů do města, v průběhu rekonstrukce je možné předpokládat delší významné zásahy do běžného provozu. Ale výsledek bude určitě stát za to. Občané města v konečném důsledku tuto aktivitu kraje jistě ocení zejména proto, že obnovu komunikace už několik let požadovali.

Pokud vše dobře půjde, chtěli bychom v příštím roce také obohatit knižní nabídku o další titul pojednávající o historii města. Nová publikace by měla být věnována období mezi lety 1900–1945 a určitě se, stejně jako předchozí tituly, setká s velkým zájmem čtenářů. Kniha má pracovní název Německé maloměsto.

Občany Uničova již brzy čeká několik pozitivních změn v dopravě. Jak jste ale celkově spokojen s infrastrukturou a dopravou ve městě?

Pokud jde výhradně o dopravní infrastrukturu a vše v příštím roce půjde podle plánu, silnice II. třídy na území samotného města budou ve stavu, který odpovídá požadovaným standardům. Na velmi vysoké úrovni je a bude také systém cyklostezek a smíšených komunikací pro pěší a cyklisty. V horším stavu jsou ovšem vozovky silnic II. a III. třídy a dalších komunikací v některých místních částech města. Tam ještě v budoucnu čeká kraj a město jako jejich majitele velký kus práce. Totéž se týká některých chodníků jak ve městě, tak v jeho místních částech.

„Jsem přesvědčený o tom, že politickou stranu stejně jako jakoukoli jinou komunitu lze úspěšně budovat pouze od spodu na pevných základech.“ To jsou vaše slova. Jaký osud tak podle vás čeká hnutí ANO, které vzniklo přesně naopak?

O budoucím osudu jakéhokoli politického subjektu bych nechtěl spekulovat. Ale mediální zprávy o aktuálním dění na některých radnicích potvrzují mou uvedenou domněnku. Je zřejmé, že v jednotlivých místních organizacích politického hnutí ANO se často sešli lidé, kteří se dříve vůbec neznali, nemají podobné zájmy a v běžném životě by se nejspíše nikdy nepotkali. Z toho pramení většina medializovaných problémů. Lidé, kterých se to týká, musejí nejdříve vyřešit vlastní interpersonální vztahy a až poté mohou začít společně směřovat k nějakému konkrétnímu stanovenému cíli.

Andrej Babiš není prvním politikem, který se rekrutoval z byznysu a je s ním úzce provázán. Bezpochyby také nebude ani posledním. U nás jde ale přece jen o něco výjimečného. Jaké důsledky to podle vás může mít pro budoucnost Česka? Neobáváte se, že hromadění moci v rukou jednoho člověka může být ohrožením pro naši demokracii?

Pana Babiše osobně neznám, viděl jsem ho jen jednou na sněmu Svazu měst a obcí. Pouze ze zprostředkovaných mediálních zpráv o jeho podnikatelských a politických aktivitách je velmi obtížné vytvořit objektivní obraz. Pokud by se to týkalo vlastnictví mediálních prostředků, nabízelo by se například srovnání s bývalým italským premiérem Berlusconim. Přestože pan Berlusconi měl přes vlastní média zvýšenou možnost ovlivňovat veřejné mínění, nedomnívám se, že v době jeho vlády v Itálii docházelo k přímému ohrožení demokracie. Na druhé straně, pan Babiš, nebo lépe řečeno holding Agrofert, je významným vlastníkem zemědělské půdy a potravinářských podniků. To je z hlediska možnosti ovlivnění podmínek k životu obyvatelstva mnohem důležitější než vlastnictví médií. Velmi záleží na tom, jestli pan Babiš jedná z altruistických pohnutek nebo z osobních nebo partikulárních zájmů. Doufám, že platí první varianta. Ale tuto otázku bude možné objektivně zodpovědět až s delším časovým odstupem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…