Dva Němci se vrátili domů ze Sýrie. Neměli to dělat

07.12.2015 16:50

Na tři a čtyři roky do vězení poslal dnes soud ve Wolfsburgu dva německé občany, kteří loni podstoupili výcvik od teroristické skupiny Islámský stát (IS) a zapojili se do bojů v Iráku a v Sýrii. Jeden z odsouzených se dokonce chystal k sebevražednému útoku, nakonec se ale k činu nedostal. Oba se k činu přiznali.

Dva Němci se vrátili domů ze Sýrie. Neměli to dělat
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Oba muži před soudem přiznali, že patřili do skupiny několika desítek radikálních islamistů působící v dolnosaských městech Wolfsburg a Celle. Od duchovního, který ke skupině pravidelně promlouval, se nechali přesvědčit k cestě do Sýrie a k účasti v tamní občanské válce. Dvojice odcestovala přes Turecko do Sýrie loni v květnu. Nyní sedmadvacetiletý Ayoub B. se následně přidal k ozbrojeným skupinám IS a podílel se na bojích v Iráku. Šestadvacetiletý Ebrahim H. B. se přihlásil jako dobrovolník k sebevražednému atentátu v Bagdádu, nakonec ho však neuskutečnil.

Po třech měsících se oba muži vrátili do Německa. U soudu vypověděli, že přišli o iluze o tom, jak vypadá boj, pro který je duchovní přesvědčil, a že před IS utekli. Po příletu do Německa dvojici zadržela policie, od té doby byli ve vazbě.

Podle Německé kontrarozvědky se k IS přidalo zhruba 800 německých občanů

Státní zástupce původně požadoval pro oba muže desetileté vězení, což je horní hranice pro členství v zahraniční teroristické organizaci. Soud ale přihlédl k úplnému doznání obou obviněných a udělil jim nižší tresty.

Podle Německé kontrarozvědky se k IS přidalo zhruba 800 německých občanů. Asi stovka z nich v bojích na Blízkém východě padla, třetina se jich vrátila do vlasti. Úřady považují navrátilce za nebezpečné, protože umějí zacházet se zbraněmi a navíc by mohli radikalizovat další mladé muslimy, kteří by mohli v lidech s bojovou zkušeností vidět hrdiny.

Procesy s navrátilci z Iráku a Sýrie začaly v Německu loni na podzim. Zatím soudy poslaly do vězení zhruba desítku z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…