Dva čeští euroskeptici z Bruselu vydali společné prohlášení. Šéf EK Juncker je podle nich pokrytec

21.11.2014 16:05

Nedůvěru k předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi dnes dali společně najevo první místopředseda ODS Jan Zahradil a šéf Svobodných Petr Mach. V prohlášení pro média, které oba podepsali, uvedli tito čeští europoslanci ze dvou různých frakcí europarlamentu, že jim vadí Junckerovo pokrytectví.

Dva čeští euroskeptici z Bruselu vydali společné prohlášení. Šéf EK Juncker je podle nich pokrytec
Foto: hns
Popisek: Jan Zahradil v půlnočním rozhovoru

Europarlament bude o vyslovení nedůvěry někdejšímu lucemburskému premiérovi rozhodovat ve čtvrtek. Hlasování bylo vyvoláno po novinářských odhaleních řady daňových dohod Lucemburska s nadnárodními firmami, které společnostem umožnilo platit jen velmi nízké daně. Juncker přijal politickou odpovědnost. V europarlamentu i před novináři ale minulý týden trval na tom, že dohody byly v souladu s lucemburským i mezinárodním právem.

Za jakých okolností dojde na pád Junckera?

Zahradilova ODS je členem frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) spolu například s britskými konzervativci. Mach vstoupil do protievropské Evropy svobody a přímé demokracie (EFDD), spojované především se Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage, v Británii jasného soupeře vládních konzervativců. V minulosti byly také vztahy mezi eurorealistickou ODS a protievropskými Svobodnými spíše napjaté.

Byla to právě EFDD, která hlasování o nedůvěře Junckerovi v europarlamentu vyvolala. Potřeba je k tomu podpisy nejméně 76 europoslanců, například Mach ale krok nepodpořil. Potřebné hlasy pro to, aby se věc dostala na jednání pléna europarlamentu příští týden, tak dodali nezařazení poslanci, často z krajně pravicových uskupení. Rozprava o tomto bodu je ve Štrasburku očekávána už v pondělí večer, hlasování samotné je v plánu ve čtvrtek.

Návrh, který by v důsledku znamenal kolektivní odchod celé Evropské komise, musí být přijat většinou dvou třetin odevzdaných hlasů a zároveň většinou všech europoslanců. Dvě největší proevropské frakce, tedy Junckerovi vlastní lidovci a socialisté, už dali najevo, že komisi podrží. Dohromady tyto dvě frakce mají více než polovinu z celkového počtu 751 europoslance.

Harmonizace daní v EU

„Věřím, že Evropská komise toto bez problémů a bez úhony přečká a bude pokračovat v práci," poznamenal k tomu český europoslanec Luděk Niedermayer, zvolený za TOP 09 a tedy člen frakce EPP. Správnou cestou jak věc řešit je podle něj rychlá diskuse o míře daňové suverenity zemí v oblastech, které podobnou, v důsledku pro všechny země nevýhodnou, praxi umožňují.

Právě takové návrhy se ale Zahradilovi s Machem nelíbí. „Jsme zároveň zásadně proti tomu, aby tento Junckerův problém sloužil jako záminka k unifikaci a harmonizací daní v EU," zdůraznili. Junckerovo pokrytectví spatřují především v tom, že jeho komise by mohla vyšetřovat daňové výhody, které Lucembursko poskytovalo v době, kdy byl ministrem financí a premiérem.

Sociálně demokratická europoslankyně Olga Sehnalová za jedinou záruku, že se s daňovými úniky něco začne dít, pokládá veřejnou kontrolu a politický tlak. „Odvolání Jeana-Claudea Junckera a současné tiché pokračování ve stávající skandální praxi by bylo divadlem s nulovým reálným výsledkem pro evropské občany," napsala nedávno na internetu. I Sehnalová je přesvědčena, že návrh podporu nezíská.

Nejednotná levice

Liberální ALDE, která komisi také podporovala, navrhla ustavení parlamentního vyšetřovacího výboru. Chceme prošetření systému i kauz. Pokud se prokáže porušení práva EU a bude zřejmá Junckerova osobní odpovědnost, pak je na místě návrh na vyslovení nedůvěry. Do té doby je to pouze populistický exhibicionismus," myslí si europoslanec Pavel Telička z hnutí ANO, součásti ALDE. ANO se dnes na kongresu v Lisabonu oficiálně stalo součástí ALDE, s liberální aliancí spolupracuje od března.

Rozpolcená v názoru na hlasování je levicová frakce GUE/NGL, kam patří čeští europoslanci za KSČM. Například Kateřina Konečná ČTK sdělila, že návrh podpoří. Jiní členové frakce ale mají problém s tím, že hlasování iniciovali krajně pravicoví europoslanci. Vadí například podpis Marine Le Penové z francouzské Národní fronty (FN). Většina frakce se tak zřejmě zdrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…