Dva čeští pozorovatelé mise OBSE odletěli na Krym

05.03.2014 17:10

Na ukrajinský Krym dnes odletěli dva čeští pozorovatelé mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Češi budou na poloostrově, který obsadila proruská domobrana s podporou vojáků ruské armády, působit do příští středy.

Dva čeští pozorovatelé mise OBSE odletěli na Krym
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

"Vídeňský dokument umožňuje státům, které mají obavy z neobvyklých vojenských činností v některé z členských zemí, pozorovat a ověřovat skutečnou situaci na místě," řekl k vyslání českých zástupců ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Pozvánku k vyslání svých pozorovatelů na Ukrajinu obdržely členské státy OBSE v pondělí. Česko se dnes připojilo k dalším zemím, které své lidi na Krym posílají. "Česká republika se rozhodla pozvání využít a stejně jako například Polsko, Slovensko, Francie nebo severské státy vysílá do tohoto mezinárodního týmu dva zástupce. Dnes odpoledne odletěli do Oděsy, odkud se společně s kolegy ze dvou desítek dalších zemí přesunou na Krym," řekl ČTK Pejšek.

Země OBSE a Evropské unie v posledních dnech zvažují, jak zamezit eskalaci ukrajinsko-ruského sporu

Celkem bude v misi 19 států. Podle tiskové zprávy OBSE jsou mezi nimi mimo jiné i všechny země visegrádské čtyřky a dalších 11 zemí EU. Sedmatřicetičlenná mise má navštívit ukrajinské vojenské objekty na Krymu i sevastopolské sídlo ruské černomořské flotily.

Podle agentury APA není jasné, zda proruské úřady na Krymu pozorovatele na poloostrov vůbec pustí. Zvláštní vyslanec OBSE pro Ukrajinu Tim Guldimann však podle švýcarské agentury SDA na Krymu už je.

Země OBSE a Evropské unie v posledních dnech zvažují, jak zamezit eskalaci ukrajinsko-ruského sporu. Ruští vojáci od víkendu ukrajinský Krym de facto okupují.

Rusko se podle agentury AFP k vyslání pozorovatelů staví s nedůvěrou. Poukázalo na vyslání pozorovatelů OBSE do Jižní Osetie v roce 2008 během vojenského konfliktu Gruzie s Ruskem. Jejich působení tam podle Moskvy situaci nezlepšilo, ba naopak zhoršilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…